otac protiv kazne

Pao maturu jer je esej napisao velikim tiskanim slovima: 'Sustav ga je ispljunuo'

19.07.2023 u 09:37

Bionic
Reading

Maturant Rikard Friganović iz Graditeljske tehničke škole u Zagrebu napisao je esej velikim tiskanim slovima i zbog toga neće moći upisati željeni studij arhitekture iako je bio četvrti na listi od 500 prijavljenih. Pao je cijelu maturu

Ruđer Friganović, Rikardov otac, kazao je za Jutarnji list da je svjestan toga da je sin napravio grešku, ali smatra da je mjera previše rigorozna.

'On ima ružan rukopis i cijelo školovanje profesori mu to govore. Rekao nam je da se prepao kako neće biti čitljivo, što je također jedan od propisa za pisanje mature. Uoči pisanja je odlučio da je pametnije da piše tako. I mi smo se naljutili što je tako napravio i ne kažem da nije pogriješio, ali velika slova je pravilno istaknuo, ima interpunkcije, a 'Glembajevi', koji su bili tema, drama su koja mu je baš sjela... Strašno mi je žao da od šampiona i dečka koji je uvijek odličan ili najmanje vrlo dobar sad ispada ponavljač godine', rekao je tata mladića kojemu su srušeni snovi.

Iz hrvatskog jezika Rikard nije imao nijednu trojku.

'Sustav je mog sina ispljunuo i dao mu histeričnu kaznu, kao da je pijan porazbijao pola škole. Što njih briga. Njima je on jedan promil, a meni i sebi je sto posto', kazao je razočarani otac. Prigovor njegova sina Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, u kojem stoji i da je vjerovao da će 'pisanjem eseja velikim tiskanim slovima napisati pregledniji i uredniji esej', nije uvažen.