vrije na starom kontinentu

Pali svi rekordi, lipanj je u Europi bio najtopliji ikada

03.07.2019 u 10:36

Bionic
Reading

Iako je ljeto tek počelo, temperaturni rekordi već su probijeni. Europska prosječna temperatura za lipanj 2019. bila je viša nego u bilo kojem drugom lipnju od početka mjerenja

Prosječne temperature bile su više od dva stupnja iznad normale, čime je ovaj lipanj postao najtopliji u povijesti.

Iako nije bio toliko dugotrajan kao onaj u ljeto 2018., prošlotjedni toplinski val uzrokovan dotokom vrućeg zraka iz Sahare bio je intenzivan.

Prema podacima agencije Copernicus Climate Change Service (C3S), službene agencije koja djeluje pri Europskoj uniji, mjesec je u cjelini bio oko stupanj topliji od dosadašnjeg rekordno toplog lipnja 1999.

I globalna prosječna temperatura u lipnju bila je za 0,1° C viša od prethodnog najtoplijeg lipnja 2016. godine. Karta gore prikazanih temperaturnih anomalija, temeljena na najnovijim podacima C3S, ukazuje na to koliko je kraj mjeseca bio neuobičajeno topao.

U usporedbi s prosjekom za istih pet dana tijekom razdoblja 1981.-2010. (standardno 30-godišnje klimatološko referentno razdoblje), temperature od 6-10 °C iznad normale pogodile su veći dio Francuske i Njemačke, sjeverne Španjolske, sjeverne Italije, Švicarske, Austrije i Češke.

  • +3
Vrućine poharale Europu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ako se gleda još dalje u prošlost, europska prosječna temperatura u lipnju 2019. bila je više od tri stupnja viša od prosjeka za razdoblje 1850.-1900.

Iako je ovaj toplinski val teško pripisati klimatskim promjenama, očekuje se da će takvi ekstremni vremenski događaji postati uobičajeniji kako se planet nastavlja zagrijavati pod povećanom koncentracijom stakleničkih plinova.

U lipnju su i na pojedinim lokacijama u Hrvatskoj srušeni temperaturni rekordi. U Zadru je prema podacima DHMZ-a izmjereno 35,0°C. Dosadašnja rekordna lipanjska vrijednost iznosila je 34,6°C, a izmjerena je 21. lipnja 2012. U Hvaru je izmjereno 36,9°C, a dosadašnji rekord viši je samo za 0,1°C.

  • +16
Vrućina u Zadru Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX