vremenska prognoza

Već danas novi toplinski val, pogledajte kakvo nas vrijeme čeka u srpnju

01.07.2019 u 06:29

Bionic
Reading

Pred nama je još jedan toplinski val čiji će vrhunac biti u ponedjeljak na kopnu, dok će vrućina na moru još potrajati i vrhunac dosegnuti sredinom tjedna. U ponedjeljak će utjecaj ogranka azorske anticiklone postupno slabjeti, dok će po visini pritjecati osjetno topliji zrak

Stoga će početak novog tjedna na istoku zemlje proteći uz pretežno sunčano vrijeme. Noć i jutro još će biti razmjerno svježiji, ali će danju uz povremeno umjeren jugoistočni vjetar najviša dnevna temperatura biti između 33 i 36°C. U središnjim krajevima još toplije, uz najvišu temperaturu od 34 do 37°C, stoji u prognozi Dunje Plačko-Vršnak za HRT.

Sunčanje na Trgu žrtava fašizma Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Jutro će ipak biti razmjerno ugodno uz temperaturu između 17 i 20°C. Prevladavat će sunčano, poslijepodne uz slab do umjeren razvoj oblaka. Vjetar povremeno umjeren jugozapadni. Pretežno sunčano bit će i u gorskim krajevima te na sjevernom Jadranu.

Puhat će slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar. Noć i jutro u gorju i unutrašnjosti Istre također ugodni uz temperaturu od 14 do 17°C, a na moru toplije, od 21 do 23°C.

Danju uglavnom vruće uz temperaturu od 29 do 34°C. Sunčano će biti u Dalmaciji uz najvišu temperaturu u njezinoj unutrašnjosti, oko 36°C, dok će na obali i otocima biti od 32 do 35°C. Vjetar uglavnom slab do umjeren jugozapadni i zapadni uz malo valovito more. I na jugu slično - sunčano i vruće uz toplu, na širem dubrovačkom području i vrlo toplu noć. Osvježenje se može potražiti u moru, čija je temperatura oko 25°C. Danju će puhati slab do umjeren jugozapadni i zapadni, prema otvorenom i sjeverozapadni vjetar.

  • +3
Vrućine poharale Europu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U utorak će na zapadu biti već više oblaka, a krajem dana i u noći na srijedu lokalno će biti pljuskova i grmljavine, moguće i izraženijih. U srijedu nakon tople noći vrućina će ipak popustiti, a u četvrtak valja ponovno računati na moguće pljuskove. Na Jadranu sljedećih dana pretežno sunčano i vruće, ponegdje i vrlo vruće.

Pritom će i noći biti tople, ponegdje i vrlo tople. U četvrtak će i na Jadranu vrućina popustiti, a nije isključeno da na sjevernom Jadranu bude i ponekog pljuska. Potkraj utorka će na sjevernom dijelu zapuhati bura koja će u srijedu pojačati. Dakle, srpanj će početi vrućim i vrlo vrućim vremenom.

Lipanj je, prema još neslužbenim podacima, posvuda bio za 3 do 4°C topliji od prosjeka, a količina kiša bila je neravnomjerno raspoređena. Više kiše u odnosu na prosjek bilo je ponegdje na istoku zemlje, a osjetno manje na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije.