MUŠKARCI ISTISNUTI

Ove žene drže u šaci najveće gigante američke industrije oružja

  • Autor: Vanja Majetić
  • Zadnja izmjena 08.01.2019 09:38
  • Objavljeno 07.01.2019 u 22:00
Kathy Warden, Marillyn Hewson, Heather Wilson

Kathy Warden, Marillyn Hewson, Heather Wilson

Izvor: Profimedia / Autor: montaža: Neven Bučević/tportal

Od početka ove godine na čelu hijerarhije američke nacionalne obrane - počevši od izvršnog rukovodstva vrhunskih proizvođača oružja pa sve do visokih vladinih dužnosnika koji dizajniraju i nabavljaju vojni arsenal te zemlje - prvi put u velikoj mjeri nalaze se žene

Kako piše ugledni američki Politico, od 1. siječnja izvršno rukovodstvo četiri od pet najvećih državnih obrambenih izvođača - Northrop Grummana, Lockheed Martina, General Dynamicsa i vojnog odjela Boeinga - u potpunosti su preuzele žene. Pored preuzimanja tvrtki koje proizvode visokosofisticirano oružje, sve je više žena na najvišim položajima u Pentagonu i agencijama koje nadgledaju nuklearne zalihe.

Dolazak žena na najviše položaje u američkoj vojnoj industriji smatra se prekretnicom u području koje se oduvijek smatralo muškim bastionom, a njihova sve veća uloga u tom segmentu nastavit će se i u idućem desetljeću.

Jedna od najutjecajnijih žena u vojnoj industriji na globalnoj razini svakako je Marillyn Hewson, predsjednica i glavna izvršna direktorica giganta Lockheed Martina od 2013., a uspon žena u grani koja je sve donedavno bila rezervirana za muškarce za Politico je prokomentirala riječima kako je to rezultat promjene mišljenja među jačim spolom koji je sumnjičavo gledao na ulogu žena u tom industrijskom segmentu.

Šefica tvrtke iza koje stoje borbeni zrakoplovi poput F-16, F-35, mnogobrojne balističke rakete te svemirski teleskop Hubble ističe kako su za uspjeh žena u dominantno muškoj grani industrije zaslužni njihov 'specifičan stav i perspektiva prema nizu vrlo složenih globalnih izazova na horizontu'.

Marillyn Hewson predsjednica je i glavna izvršna direktorica giganta Lockheed Martina

Marillyn Hewson predsjednica je i glavna izvršna direktorica giganta Lockheed Martina

Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Slično razmišlja i Lynn Dugle, bivša potpredsjednica tvrtke Raytheon, a danas izvršna direktorica Engilityja, tvrtke za inženjering i IT usluge koja je prošle godine ostvarila više od 750 milijuna dolara prihoda od poslovanja s obrambenim i obavještajnim agencijama. Dugle, naime, smatra kako su žene talentiranije od muškaraca za vođenje 'velikih globalnih igrača' te je potrebno 'pobrinuti se da taj talent i pobijedi'.

Od 1. siječnja na rukovodećim položajima u Northrop Grummanu je Kathy Warden, donedavno jedna od čelnica konkurentskog General Dynamicsa, tvrtki koje u poslovima s Pentagonom godišnje okreću desetke milijardi dolara. Warden se na položaj u Northrop Grummanu uspinjala vrlo brzo, ponajviše zahvaljujući svojim znanjima s područja IT vojne industrije, ali i inzistiranju da tvrtka nastavi s inovacijama pri izradi preciznog oružja kojim se upravlja putem satelita.

Kathy Warden od 1. siječnja je u tvrtki Northrop Grumman

Kathy Warden od 1. siječnja je u tvrtki Northrop Grumman

Izvor: Profimedia / Autor: UPI

Globalno poznati General Dynamic već punih šest godina vodi Phoebe Novakovic, nekadašnja obavještajna časnica koju časopis Forbes redovito uvrštava na popis najmoćnijih žena svijeta. Identičan je slučaj s Leanne Caret, od veljače 2016. na čelu Boeingova odjela za obranu, svemirska istraživanja i sigurnost.

Amerikanke se uspinju i izvan gigantskih tvrtki pa je Lisa Gordon-Hagerty od početka prošle godine preuzela kormilo Nacionalne agencije za nuklearnu sigurnost koja djeluje pod ministarstvom energetike, a pola godine kasnije Andrea Thompson od časnice kopnene vojske postaje državnom podtajnicom za kontrolu naoružanja i međunarodne sigurnosne poslove, čija je glavna diplomatska zadaća nadgledanje i pregovaranje pri prodaji američkog oružja.

Na sličnom položaju podtajnice za nabavu oružja i održiv razvoj od kolovoza 2017. je Ellen Ford, a iste godine državnom tajnicom za ratno zrakoplovstvo postaje Heather Wilson, koja se u poslovima obrane nalazi već gotovo 30 godina.

Državna tajnica za ratno zrakoplovstvo Heather Wilson

Državna tajnica za ratno zrakoplovstvo Heather Wilson

Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

'Ukoliko pitate nekoga koja osoba može pružiti adekvatnu zaštitu i koja će učiniti sve kako bi se netko osjećao sigurnim, gotovo svatko će pomisliti na svoju majku. Zaštitnice smo, a upravo je i to uloga vojske. Služimo kako bismo zaštitile druge i to je prirodno okruženje za žene', pojasnila je Wilson u razgovoru za Politico, posluživši se riječima koje je izgovorila i pred kongresnom komisijom na izboru za državnog tajnika za ratno zrakoplovstvo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!