MUŠKARCI ISTISNUTI

Ove žene drže u šaci najveće gigante američke industrije oružja

07.01.2019 u 22:00

Bionic
Reading

Od početka ove godine na čelu hijerarhije američke nacionalne obrane - počevši od izvršnog rukovodstva vrhunskih proizvođača oružja pa sve do visokih vladinih dužnosnika koji dizajniraju i nabavljaju vojni arsenal te zemlje - prvi put u velikoj mjeri nalaze se žene

Kako piše ugledni američki Politico, od 1. siječnja izvršno rukovodstvo četiri od pet najvećih državnih obrambenih izvođača - Northrop Grummana, Lockheed Martina, General Dynamicsa i vojnog odjela Boeinga - u potpunosti su preuzele žene. Pored preuzimanja tvrtki koje proizvode visokosofisticirano oružje, sve je više žena na najvišim položajima u Pentagonu i agencijama koje nadgledaju nuklearne zalihe.

Dolazak žena na najviše položaje u američkoj vojnoj industriji smatra se prekretnicom u području koje se oduvijek smatralo muškim bastionom, a njihova sve veća uloga u tom segmentu nastavit će se i u idućem desetljeću.

Jedna od najutjecajnijih žena u vojnoj industriji na globalnoj razini svakako je Marillyn Hewson, predsjednica i glavna izvršna direktorica giganta Lockheed Martina od 2013., a uspon žena u grani koja je sve donedavno bila rezervirana za muškarce za Politico je prokomentirala riječima kako je to rezultat promjene mišljenja među jačim spolom koji je sumnjičavo gledao na ulogu žena u tom industrijskom segmentu.

Šefica tvrtke iza koje stoje borbeni zrakoplovi poput F-16, F-35, mnogobrojne balističke rakete te svemirski teleskop Hubble ističe kako su za uspjeh žena u dominantno muškoj grani industrije zaslužni njihov 'specifičan stav i perspektiva prema nizu vrlo složenih globalnih izazova na horizontu'.

Slično razmišlja i Lynn Dugle, bivša potpredsjednica tvrtke Raytheon, a danas izvršna direktorica Engilityja, tvrtke za inženjering i IT usluge koja je prošle godine ostvarila više od 750 milijuna dolara prihoda od poslovanja s obrambenim i obavještajnim agencijama. Dugle, naime, smatra kako su žene talentiranije od muškaraca za vođenje 'velikih globalnih igrača' te je potrebno 'pobrinuti se da taj talent i pobijedi'.

Od 1. siječnja na rukovodećim položajima u Northrop Grummanu je Kathy Warden, donedavno jedna od čelnica konkurentskog General Dynamicsa, tvrtki koje u poslovima s Pentagonom godišnje okreću desetke milijardi dolara. Warden se na položaj u Northrop Grummanu uspinjala vrlo brzo, ponajviše zahvaljujući svojim znanjima s područja IT vojne industrije, ali i inzistiranju da tvrtka nastavi s inovacijama pri izradi preciznog oružja kojim se upravlja putem satelita.

Globalno poznati General Dynamic već punih šest godina vodi Phoebe Novakovic, nekadašnja obavještajna časnica koju časopis Forbes redovito uvrštava na popis najmoćnijih žena svijeta. Identičan je slučaj s Leanne Caret, od veljače 2016. na čelu Boeingova odjela za obranu, svemirska istraživanja i sigurnost.

Amerikanke se uspinju i izvan gigantskih tvrtki pa je Lisa Gordon-Hagerty od početka prošle godine preuzela kormilo Nacionalne agencije za nuklearnu sigurnost koja djeluje pod ministarstvom energetike, a pola godine kasnije Andrea Thompson od časnice kopnene vojske postaje državnom podtajnicom za kontrolu naoružanja i međunarodne sigurnosne poslove, čija je glavna diplomatska zadaća nadgledanje i pregovaranje pri prodaji američkog oružja.

Na sličnom položaju podtajnice za nabavu oružja i održiv razvoj od kolovoza 2017. je Ellen Ford, a iste godine državnom tajnicom za ratno zrakoplovstvo postaje Heather Wilson, koja se u poslovima obrane nalazi već gotovo 30 godina.

'Ukoliko pitate nekoga koja osoba može pružiti adekvatnu zaštitu i koja će učiniti sve kako bi se netko osjećao sigurnim, gotovo svatko će pomisliti na svoju majku. Zaštitnice smo, a upravo je i to uloga vojske. Služimo kako bismo zaštitile druge i to je prirodno okruženje za žene', pojasnila je Wilson u razgovoru za Politico, posluživši se riječima koje je izgovorila i pred kongresnom komisijom na izboru za državnog tajnika za ratno zrakoplovstvo.