STRMOTI PREKIPJELO

[VIDEO] Šok na presici: Državni tajnik pred kamerama dao ostavku

20.02.2018 u 15:05

Bionic
Reading

Državni tajnik u Ministarstvu demografije Marin Strmota podnio je ostavku tijekom konferencije za novinare i to pred ministricom Nadom Murganić koja nije znala što će Strmota napraviti

Nakon što je predsjednik Vlade Andrej Plenković održao 4. sjednicu Vijeća za demografsku revitalizaciju Republike Hrvatske, resorna ministrica Nada Murganić i njezin državni tajnik Marin Strmota održali su konferenciju za medije.

Novinari zaključili kako su predstavljene mjere iste one koje je Vlada prezentirala prije tri mjeseca, a Strmota je kazao:

'Točno, ovo je jedan veliki folklor, kao demograf smatram da ovo nije dovoljno. S današnjim danom podnosim ostavku jer država izumire, ovo pročitano je neozbiljno', kazao je Strmota. Istaknuo je i da on kao mlad čovjek ne vjeruje u ove Vladine mjere.

Ministrica je kazala kako je Strmota mlad i temperamentan pa njegov potez sigurno nije konačan. Dodala je da je njemu doista stalo do demografske obnove i da je tome posvetio karijeru.

Na sjednici Vijeća za demografsku revitalizaciju raspravljalo se o tijeku pripreme i provedbe mjera demografske revitalizacije, prije svega o proširenju doplatka za djecu te povećanju dostupnosti dječjih vrtića diljem Hrvatske. Uz predsjednika Vlade, na sjednici su sudjelovali potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar državne imovine Goran Marić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić. Vijeće za demografsku revitalizaciju osnovano je na sjednici Vlade 6. travnja 2017., u svrhu praćenja i koordinacije provedbe mjera demografske politike iz Programa Vlade RH za mandat 2016.-2020.

Podsjetimo, Državni zavod za statistiku (DZS) danas je objavio je privremene podatke o prirodnom kretanju stanovništva u Hrvatskoj u 2017., po kojima je lani bilo 17.614 više umrlih nego rođenih.

  • +29
Sva lica Nade Murganić Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Po privremenim podacima DZS-a u 2017. godini je srušen negativni rekord iz 2015., kada je negativni prirodni prirast dosegao brojku od -16.050.

Izraženo u apsolutnim brojkama lani je rođeno 36.647 djece, dok je umrlo 54.261 stanovnika Hrvatske,

Po negativnom prirodnom prirastu prošle je godine prednjačio siječanj, u kojemu je rođeno 3.232 stanovnika, a umrlo ih čak 6.441.