NITKO NEĆE U VLADINE DEMOGRAFE

Ni mjesec i pol nakon dramatične Strmotine ostavke još nema nasljednika - pitali smo što se događa

04.04.2018 u 19:23

Bionic
Reading

Gotovo mjesec i pol prošlo je otkako je Marin Strmota, tada državni tajnik za demografiju, usred konferencije za medije demonstrativno podnio ostavku i šokirao svoju šeficu, ministricu Nadu Murganić. Čini se da se ona od toga još nije oporavila jer do danas nije uspjela naći Strmotina nasljednika

Na tportalov upit zbog čega još uvijek nije imenovan novi tajnik i traži li se on uopće, iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odgovorili su nam kako će se to riješiti 'uskoro'.

'Svi Vladini resori moraju raditi i rade na pitanju demografije i na horizontalnoj i na lokalnoj razini, a međuresornu suradnju koordinira Vijeće za demografsku revitalizaciju.

Nove demografske mjere imaju dobar odjek i dobro su prihvaćene na terenu. Velik interes postoji za natječaje koji su usmjereni na povlačenje sredstava iz fondova EU-a za obnovu vrtića i program rada vrtića u dvije smjene, a koji se prikazuju kroz projekte u cijeloj Hrvatskoj.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku radi na izmjenama Zakona o dječjem doplatku, kojima će se omogućiti da taj doplatak koristi veći broj obitelji, dok se postojeće lanjske mjere za povećanje rodiljnih i roditeljskih naknada nastavljaju u istom opsegu i ove godine.

Provođenje planiranih demografskih mjera nije stalo i nastavlja se pojačanim intenzitetom.

Imenovanje državnog tajnika očekuje se uskoro', poručeno je iz Ministarstva.

Zanimalo nas je kako sam Strmota gleda na to da mu još uvijek nije pronađen nasljednik, ali on nije bio raspoložen za veći komentar.

Otkako je otišao od Murganić, vratio se na svoje prijašnje radno mjesto na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, na kojem je profesor na Katedri za demografiju.

'Ako bude novih konkretnih mjera Vlade vezano za demografiju, to ću rado komentirati. Ostalo - ne. Upoznat sam s tim da još uvijek nije imenovan novi tajnik, ali ne znam zbog čega. Našao sam svoj mir na fakultetu. Imam dovoljno posla i zadovoljan sam', rekao nam je kratko Strmota.

Podsjetimo, nakon što je premijer Andrej Plenković 20. veljače održao četvrtu sjednicu Vijeća za demografsku revitalizaciju ministrica Murganić i Strmota isti dan su imali konferenciju za medije.

Marin Strmota Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Krišto

Novinari su zaključili kako su predstavljene mjere iste one koje je Vlada prezentirala prije tri mjeseca, s čime se složio i Strmota, na iznenađenje svih.

'Točno, ovo je jedan veliki folklor i kao demograf smatram da ovo nije dovoljno. S današnjim danom podnosim ostavku jer država izumire, a ovo pročitano je neozbiljno', rekao je tada.

Strmota je naglasio kako on kao mladi čovjek, otac te suprug nezaposlene supruge i roditelja ne vjeruje u Vladine mjere.