NAPAD NA DUBROVNIK

Osumnjičeno čak 28 pilota JNA

19.03.2009 u 13:40

Bionic
Reading

Istragu zbog ratnih zločina na dubrovačkom području 1991. i 1991. hrvatsko tužiteljstvo vodi protiv 28 pilota bivše JNA, a ne samo protiv trojice koji su zbog toga u protekla dva dana ispitani na podgoričkom Višem sudu, doznaje se danas u dubrovačkom Županijskom državnom odvjetništvu

'Istraga o ratnim zločinima na dubrovačkom području pokrenuta je još 1992. i njome je obuhvaćeno 28 pripadnika ratnog zrakoplovstva bivše JNA', potvrdio je Hini glasnogovornika dubrovačkog tužiteljstva Vlatka Cibilić.

'O pojedinostima istrage za sada ne možemo govoriti, no riječ je o dugotrajnom postupku u kojemu smo od susjednih država zatražili pravnu pomoć', kazao je Hini Cibilić, ne želeći otkriti imena osumnjičenih protiv kojih se na dubrovačkom Županijskom sudu već 17 godina vodi istraga.

Na upit u kojoj je fazi ta istraga i može li se i kada očekivati podizanje optužnice Cibilić je rekao da na to ne može odgovoriti. Istragu o ratnim zločinima ratnog zrakoplovstva JNA u javnosti je aktualiziralo saslušanje trojice pilota - sadašnjeg selektora crnogorske teniske reprezentacije Zorana Slavuljice, Asima Pandžića i Miodraga Atanackovića. Oni su na podgoričkom Višem sudu protekla dva dana dali iskaze, odbacivši optužbe da su sudjelovali u bombardiranju i raketiranju dubrovačkog područja, odnosno ratnim zločinima i uništavanju kulturnih spomenika.

Beogradske 'Večernje novosti' danas su objavile popis 28 osumnjičenih pilota kojima je, po pisanju tog dnevnika, svima zajedničko da su u vrijeme djelovanja na dubrovačko-neretvanskom području bili na dužnosti u 172. lovačko-bombarderskom puku, čija je baza bila u podgoričkoj zračnoj luci u Golubovcima.

List piše da je među aktivnim pilotima koje traži Hrvatska, na najvišoj dužnosti u Vojsci Srbije (VS) potpukovnik Mirko Zamaklar (44), načelnik sektora za letna ispitivanja Tehničko-opitnog centra. Na popisu su navodno i potpukovnik i pokusni pilot VS Dragan Zlokas (44) te potpukovnik VS Ištvan Kanas koji je u rujnu prošle godine tragično poginuo na batajničkom aerodromu kod Beograda.

Inače, trojica pilota u Podgorici su saslušani na zahtjev crnogorskoga Vrhovnoga državnog tužiteljstva, koje prikuplja podatke za kolege iz Hrvatske na temelju Sporazum o suradnji i progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida iz 2007.

Na temelju tog Sporazuma crnogorsko pravosuđe već je od Hrvatske preuzelo kazneni progon protiv šestorice pripadnika JNA kojima se na Višem sudu u Podgorici sudi zbog mučenje civila i ratnih zarobljenika s dubrovačkog područja u logoru Morinj.