SRAKIĆ TVRDI DA NIJE EKSKLUZIVNA

Osječka nadbiskupija dobila zgradu od 28 milijuna kuna

22.11.2012 u 20:38

Bionic
Reading

Nakon pet godina radova na rekonstrukciji i izgradnji, u Osijeku je u četvrtak otvorena velebna zgrada Vikarijata Đakovačko-osječke nadbiskupije, koja je proteklih godina bila predmet kontroverznih rasprava

Đakovačko-osječka nadbiskupija u Osijeku je danas otvorila vikarijat u zgradi nekadašnje Plućne bolnice, raskošno zdanje od 3.200 četvornih metara čija je obnova u proteklih pet godina stajala 28 milijuna kuna. Dva biskupska apartmana luksuzni su stanovi s prostranim salonima, uredima, spavaćim sobama, sve opremljeno namještajem od punog drveta i sjajnim lakiranim parketom, hodnikom i kupaonicama. Vodstvo nadbiskupije smatra da ovaj friško uređeni objekt iz 19. stoljeća, u centru grada preko puta Doma za beskućnike, ne odiše pretjeranim luksuzom.

Luksuzna dvorana za sastanke Vikarijata


Nadbiskup Marin Srakić na salonskom primanju s političkim, vjerskim i novinarskim uzvanicima rekao je da je država za crkveni projekt izdvojila 3 milijuna kuna, Osječko-baranjska županija 1,45 milijuna kuna, Grad Osijek pola milijuna, a nadbiskupija 24 milijuna kuna, pa je završena prva faza projekta, što zbrojeno daje 28 milijuna.

Stvarni državni troškovi još su veći, jer je Vlada Ivice Račana nadbiskupiji 2003. godine zgradu poklonila obeštetivši uz to prijašnjeg vlasnika Kliničku bolnicu Osijek odgovarajućim iznosom novca iz državnog proračuna.

Na četiri etaže vikarijat će obuhvaćati stambeni, administrativni i pastoralni dio. U stambenom je deset apartmana za stanovanje svećenika, uključujući biskupske, velika i mala blagovaonica, društveni prostori, salon za primanja, dvorane za sastanke, sobe za osobne razgovore.

Zgrada Vikarijata s depandansom


Crkvenoj birokraciji na raspolaganju je 11 ureda u kojima će utočište pronaći i ured šefa područnog Caritasa Ivice Rebića, ujedno vikara. U nizu odaja predviđen je prostor za neformalna druženja ovdašnjih katoličkih intelektualaca.

Prema riječima pomoćnog biskupa Đure Hranića, u svim tim sadržajima nisu iscrpljeni crkveni planovi, jer je u stražnjem dijelu posjeda zamišljena gradnja dvorane za brojnija druženja s 400 mjesta i dvije dvorane manjeg formata.

Odbacio je tvrdnje o luksuzu i raskoši zgrade građene u vrijeme krize, koja se inače nalazi nasuprot Doma sv. Vinka u kojem obitavaju osječki beskućnici.

Srakić je objašnjenje o odabiru luksuznog materijala i opreme prepustio nadzornom arhitektu Srećku Lovrinčeviću, koji je ustvrdio da su ranija pisanja medija 'nemili događaj i nesporazum'. Lovrinčević kaže da su troškovi rasli s otkrivanjem derutnosti zgrade. Temelje je trebalo učvrstiti, izmijeniti krovište, rezati nosive stupove i obnoviti pročelje. Odnose troškova otkriva podatak o cijeni parketa od bagremovog drveta s izrezbarenim mozaikom koja iznosi 455 kuna po četvornom metru.

Predstavljanju zgrade prisustvovali su osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić i gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo te oko stotinu uzvanika. Nakon obilaska zdanja priređen je obilan banket u restoranu u prizemlju.