ALARMANTNE STATISTIKE

Osijek napadaju komarci iz Slavonskog Broda i Vukovara

30.06.2016 u 21:18

Bionic
Reading

'Trenutno se vodi rat s neusporedivo brojnijem neprijateljem koji nadire u grad sa sjeveroistoka i sjeverozapada. I pored svih poduzetih obrambenih mjera, mali sitni letači ulaze u grad!'. Nije ovo ratno izviješće, nego početak posljednjeg priopćenja upućenog javnosti Odjela za biologiju osječkog Sveučilišta koje obavlja monitoring, odnosno utvrđuje brojnosti letećih napasnika na području Osijeka

Dok je situacija u gradu na Dravi alarmantna jer se broj uboda komaraca, ovisno o vremenu, u pojedinim dijelovima penje i do 200, u Slavonskom Brodu i Vukovaru, ne zvoni toliko na uzbunu. U obračun s komarcima Slavonci kreću novcem iz vlastitih proračuna, što im je dovoljno dok situacija ne postane neizdrživa, a predviđena sredstva se potroše. Koliko je novca potrebno za kvalitetnu bitku s komarcima i tko im u tome pomaže, u razgovoru za tportal otkrivaju Vukovarci, Brođani i Osječani.

Dok Brođani ne mogu disati od bosanske rafinerije, Osječani ne mogu od komaraca. Stoga je prvima godišnje dovoljno već oko 300.000 kuna za učinkoviti obračun s letećim napasnicima dok drugi u svojoj blagajni moraju osigurati četiri milijuna kuna. Na rezervi je još oko milijun koji se eventualno planira iz državnog proračuna, ali zamolnica još nije proslijeđena na adresu hrvatske Vlade. Taj novac Osječani ne bi zatražili za sebe, nego za jedinice lokalne samouprave, konkretnije one u Baranji koje se nalaze u poplavnom području kako bi pomogli i samima sebi jer zbog puno skromnijih proračuna, ovi osječki susjedi nisu u mogućnosti financirati tretiranje na svojim područjima.

'Problem leži u činjenici što Grad Osijek jedina tretira komarce od svih jedinica lokalne samouprave u okruženju. Komarci koji vas grizu nisu došli s područja Grada Osijeka već svakodnevno ulijeću iz područja koja se ne tretiraju (dnevni dolet odraslog komarca je oko jedan kilometar)...ne može Grad Osijek tretirati područje koje nije pod našom ingerencijom. Čak smo i tražili odobrenje za larvicidno tretiranje ličinki na području Kopačkog rita (iako nemamo teritorijalno veze s tim područjem) čime bi u velikoj mjeri umanjili prisutnost komaraca u samom gradu, ali smo bili odbijeni', brani se od komaraca i komentara sugrađana na svojem facebook profilu osječki gradonačelnik Ivan Vrkić.

Napad komaraca iz Baranje

'Iako godinama provodimo larvicidne i adulticidne tretmane (za uništavanje odraslih komaraca), rezultat se ne može postići zbog intenzivnog ulazaka komaraca u grad. Kao što Brođani ne mogu utjecati na moderniziranje rafinerije u Bosanskom Brodu kako bi se smanjilo zagađenje, tako i grad Osijek ima komarce iz Baranje. Ne možemo preventivno na njih djelovati. Tijekom travnja, svibnja i lipnja kada voda dolazi, trebalo bi odraditi larvicidne tretmane i spriječiti njihovo izlijetanje pa ih je onda lako kontrolirati u zraku. Ovako ulice možemo svaki dan dimiti', tumači Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Osijeka.

Limiti Svjetske zdravstvene organizacije prema kojima se može istolerirati 15 uboda u 15 minuta ovdje su već odavno probijeni. U pojedinim dijelovima grada oni se penju na 50 i više dok u mjestima oko Osijeka, Petrijevcima, Dardi, Bilju, Kopačevu, Dalju, Aljmašu, Erdutu vrijednosti skaču i deset puta više.

'Činjenica je kako ljudi uz Dunav ne mogu živjeti. S komarcima trebate razmišljati kako razvijati turizam, postoji i rizik od prijenosa zaraznih bolesti, a zbog njih trpi i poljoprivreda, odnosno stočarstvo', upozorava ovaj osječki pročelnik.

Osječani su u obračun s komarcima ove godine krenuli nakon stavljanja potpisa na četiri različita ugovora s tvrtkama i to posebno za larvicidno i adulticidno tretiranje sa zemlje i iz zraka čime su uštedjeli do čak 70 posto novca, ističu, u odnosu na 2014. I ranije godine.

'Larvicidne tretmane obavljaju tvrtke Cosmosol, Asanator, Sanitacija i Vetam iz Osijeka dok je za adulticidne iz zraka zadužen Pestrid iz Bilja koji je unajmio avion i posade, odnosno partner u tom dijelu posla im je tvrtka Ciklonizacija iz Novoga Sada', objašnjava on napominjući kako su već u postupku javne nabave za adulticidne tretmane za naredne dvije godine pa bi se ugovori za njih mogli sklapati u kolovozu ili rujnu.

Uslijedio novi šok

U međuvremenu im je uslijedio novi šok. Tvrtki Pestrid s kojom grad ima ugovor o uništavanju odraslih komaraca Ministarstvo zdravlja, prenijeli su mediji, izdalo je rješenje prema kojemu im se na 90 dana zabranjuje obavljanje dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije jer je u skladištu opasnih kemikalija koje koriste za provedbu dezinsekcije komaraca kao mjere za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti pučanstva na području Osijeka pronađen biocidni proizvod Ti-Bi-24 kojega proizvodi Duochem iz Srbije, a čija upotreba nije dopuštena od 1.listopada 2014.

Model javne nabave za obračun s komarcima koristi se i u drugim slavonskim gradovima. Raspišu natječaj, pristignu im ponude pa se bira najbolja. Brođani, ipak, u tu borbu kreću za nešto manje novca, s oko 300.000 kuna što je dovoljno za učinkovitih pet do šest larvicidnih i jedan adulticidni tretman. U zaprašivanje se kreće, ako se situacija otme kontroli, iako ga smatraju manje učinkovitim.

'Avioni su kod nas zabranjeni jer smo na samoj granici budući nas od susjedne Bosne i Hercegovine dijeli samo rijeka Sava. Zbog komaraca su poletjeli samo 2014. kada je gotovo cijela Slavonija bila pod vodom. Tada je intervenirala država', objašnjava Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda.

Njegovom istočnijem kolegi, vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi, za obračun s letećim napasnicima u gradskoj je blagajni na raspolaganju 900.000 kuna. S tri puta više novca, riješili su duplo više larvicidnih tretiranja kao i orošavanje iz zraka, a posao oko toga prepustili su Veterinarskoj stanici Vukovar.

'S njima imamo potpisan ugovor jer su prošli na javnoj nabavi. Svake godine natječaj je isti, sukladan broju tretiranja', kaže čelnik Vukovara.