rijetke prigode

Oporba kontrira, ali podržava isključivi gospodarski pojas; Petrov: Bilo bi bolje da je ranije, ali ćemo ga podržati otvorenog srca i ruku

17.12.2020 u 14:34

Bionic
Reading

Ne sporeći potrebu da se u Jadranu proglasi isključivi gospodarski pojas (IGP), saborska oporba u četvrtak je tvrdila da time neće doći do velikih promjena u odnosu na postojeći ZERP, a od vlade traži odgovor zašto sada i odjednom traži proglašenje kojemu se protivila

"Ništa se ne mijenja proglašenjem IGP-a u kontekstu ribolova i ribolovnih politika, u hrvatskom dijelu otvorenog mora i dalje će se ribariti", kaže Hrvoje Zekanović (HS) i dodaje kako se u današnjem prijedlogu o proglašenju IGP-a "očituje sav jad i bijeda hrvatske politike". Proglašavamo ga samo zato jer su ga Talijani odlučili proglasiti, da nisu, mi bi ga proglasili 'nikada', uvjerava zastupnik.

Bilo bi bolje da smo IGP proglasili ranije, no i danas ćemo ga podržati bez zadrške otvornog srca i ruku, shvaćajući njegovu iznimnu važnost, kaže Božo Petrov (Most), napominjući kako su rijetke prigode da država proširuje svoja prava na nekom području.

Zapljeskati kod izglasavanja IGP-a

Kaže da se takvi događaji duboko urežu u kolektivnu memoriju nacije pa poziva kolege da izglasavanje IGP-a poprate pljeskom da bi izrazili njegovu "sudbinsku važnost i autentičnu volju hrvatskog naroda".

Zekanović, međutim, uzvraća da ovo nije velik dan, da nije vrijeme za slavlje, da se radi o jednoj od najvećih prijevara.

I Milan Vrkljan (DP) drži da "nema potrebe za svečanostima ni cvijetićima na reveru", da nismo mi pridonijeli tome da smo u poziciji izglasovati IGP, da je ideju zaštite morskog prostora pokrenula Malta još u prošlom stoljeću.

Siniša Hajdaš Dončić (SDP) uvjerava da proglašenje IGP-a neće donijeti bitne promjene u odnosu na ZERP. Za ribare se neće dogoditi apsolutno ništa, talijanski, grčki, slovenski ribari moći će ribariti u IGP-u, kao i u ZERP-u, kaže zastupnik.

I kroz ZERP smo mogli štititi riblji fond, ribare i ribarsku flotu, ali nije bilo političke volje, kaže Sandra Benčić (ZLB). Svi smo za proglašenje IGP-a, ali idemo otvoriti i druga pitanja zaštite Jadrana: otpadnih i balastnih voda, zaštite živog svijeta, pitanja mikroplastike, predlaže.

Kolegama iz oporbe Branko Bačić (HDZ) odgovara da se nije pogriješilo što se IGP proglašava baš sada. Najveća je vrijednost tog proglašenja što ga donosimo zajedno sa Italijom, IGP se donosi da se zaštiti Jadran, a bez Italije to ne možemo, tumači zastupnik.

Nismo pogriješili

Na opaske da se IGP mogao proglasiti i ranije, odgovara kako ozbiljne države svaki svoj korak u međunarodnoj politici rade na način da mjere koliko će pridonijeti uspostavi strateških ciljeva.

Nismo pogriješili, uspostavili smo strateške ciljeve i imamo IGP, zaključio je Bačić.

I Anka Mrak-Taritaš (Glas) dobrim drži da se proces proglašenja odvija u suradnji sa susjedima, posebno Italijom, no uvjerena je da proglašenjem IGP-a neće biti velikih promjena u odnosu na ZERP.