nadogradnja

Grlić Radman: Gospodarki pojas je bolja varijanta ZERP-a

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 14.12.2020 18:01
  • Objavljeno 14.12.2020 u 18:00
Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Izvor: Pixsell / Autor: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u ponedjeljak da je Isključivi gospodarski pojas (IGP) bolja varijanta Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) i da on predstavlja "uredniji pristup reguliranju odnosa između obalnih država". IGP u odnosu na postojeći Zaštićeni ekološki-ribolovni pojas (ZERP) iz 2003. donosi dva nova prava - izgradnju umjetnih otoka te korištenje snage mora, vjetra i struja.

"To je, ja bih rekao, jedna vrsta nadogradnje. Konvencija UN-a o pravu mora potiče na to. 120 država u svijetu je proglasilo (IGP). To je zapravo uredniji pristup reguliranju odnosa između obalnih država", istaknuo je Grlić Radman na konferenciji za medije u Banskim dvorima.

Najavljeno je da će Hrvatska i Italija svoje IGP-ove proglasiti u siječnju. "IGP je bolja varijanta ZERP-a", dodao je hrvatski ministar.

Ministar je naglasio da se IGP proglašava sukladno pomorskom zakoniku, Konvenciji UN-a o pravu mora i zakonodavstvu EU-a te da će taj pojas ostati morski prostor u kojem će sve države "ne dirajući suverena prava i jurisdikciju Hrvatske uživati međunarodnim pravom zajamčene slobode i prava". Dodao je da ovo pitanje "nije od jučer", nego se "već neko vrijeme razmatra". 

"Kada imate dvije susjedne zemlje, kada dijelite zajedničke interese i imate pogled na zaštitu Jadrana jer je to zajedničko more, onda svakako želite djelovati zajedno", rekao je Grlić Radman.

Državna tajnica u MVEP-u Andreja Metelko-Zgombić poručila je da 2003. godine nije bila praksa imati proglašeni IGP u Sredozemlju. Podsjetila je da je tada Francuska imala ekološki pojas, Španjolska ribolovni pojas, a Hrvatska je naposljetku proglasila ZERP. 

"Kako smo tada već bili svjesni da idemo prema Europskoj uniji, željeli smo tada kopirati upravo onu praksu što su imale druge države članice u Sredozemlju", rekla je Metelko-Zgombić. 

Istaknula je da je sada njihov "cilj i ideja da se zaista zaštiti Jadran, a Jadran u ovom trenutku s one talijanske strane nije zaštićen".

"Taj dio je još uvijek u režimu otvorenog mora, tako da su ribarice i trećih država mogle dolaziti s te strane i tu obavljati ribolov", rekla je državna tajnica. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!