kulminacija postupka

Dobili smo isključivi gospodarski pojas; oporba zamjerila što kasnimo; a šef diplomacije im odgovorio: U politici je važno prepoznati pravi trenutak

17.12.2020 u 12:31

Bionic
Reading

Saborski zastupnici pozdravili su u četvrtak proglašenje isključivoga gospodarskog pojasa (IGP) u Jadranu, uz napomenu dijela oporbe da se s tom odlukom kasni, na što im je ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman odgovorio da je u politici važno prepoznati pravi trenutak

„Uvijek je važno u politici imati politički instinkt, prepoznati kada je trenutak, kako se kaže u narodu u cetinskom kraju 'džilitnut se, a ne pogodit' cilja', morate znati da ćete pogoditi u sridu, a sada je pravi trenutak”, rekao je Grlić Radman.

Istaknuo je također važnost usuglašavanja i suradnje sa susjedima, Italijom i Slovenijom, te najavio kako slijedi dogovor oko crte razgraničenja.

Miro Bulj (Most) istaknuo je da je danas veliki i svečani trenutak za Hrvatsku, podsjetivši da je Most u više navrata predlagao proglašenje IGP-a, a Vlada to odbijala. „Drago mi je što je Vlada promijenila mišljenje i podržat ćemo to”, kazao je Bulj dodavši da nakon proglašenja IGP-a slijedi i borba za zaštitu toga područja.

Pađa Grbin (SDP) ocijenio je da je proglašenje IGP-a kulminacija postupka koji je počeo prije 17 godina proglašenjem ZERP-a i kojim je konzumiran najveći i najvažniji dio IGP-a, a koji se odnosi na zaštitu biljnih i životinjskih vrsta u Jadranu i zaštitu ribarstva.

Naglasio je da je ulaskom Hrvatske u EU počela primjena zajedničke ribarstvene politike i da je zato bitno proglašenje IGP-a uskladiti s drugim članicama EU.

Branko Bačić (HDZ) istaknuo je da svaka ozbiljna država zna svoje strateške nacionalne prioritete i da je to i proglašenje IGP-a.

Hrvoje Zekanović (Klub Hrvatskih suvrenista) međutim tvrdi da se po pitanju ribarske politike u Jadranu ništa neće promijeniti zatraživši od Vlade da pošalje Europskoj komisiji zahtjev da se naš dio IGP-a u potpunosti zaštiti.

„Tek s potpunom zaštitom Hrvatska je dobila svoj cilj, ovako je ovo promašena priča”, ocijenio je Zekanović.

„Moći ćemo graditi umjetne otoke i iskorištavati energiju plina i morskih struja na području IGP-a što nitko ne radi u svijetu na otvorenom moru, ali postoji kvaka”, dodao je.

Grlić Radman podsjetio je da Hrvatska kao članica EU-a provedi zajedničku ribarstvenu politiku EU -a i da ima pravo kontrolirati provedu te politike. Istaknuo je kako se proglašenjem IGP-a jača suverenost te se zajedno s Italijom štiti Jadran u cjelini.

„Pitanje zaštite Jadrana je pitanje isključenja trećih država od upada u Jadransko more”, pojasnio je.

Naglašava i da će Hrvatska proglašenjem IGP-a moći unutar EU-a sugerirati i kvote.

Škoro(DP): Talijanske kočarice i dalje love bez naknade?

„Smiju li talijanske kočarice doći kod nas i bez naknade loviti našu ribu kao što su radili dosad?”, zanimalo je Miroslava Škoru (DP) na što je Grlić Radman ponovio da ulaskom u EU Jadransko more postalo europsko more.

„Hrvatska može ribariti i u španjolskom moru, to je zajedničko more, mi ćemo isto tako moći kočariti na talijanskoj strani”, odgovorio je ministar Grlić Radman i naglasio da su hrvatski ribari snaga gospodarstva i da Vlada brine o njima.

Proglašenje IGP-a imati će itekako koristi za hrvatske ribare jer ćemo do crte sredine moći određivati maksimum izlova u dogovoru s Europskom komisijom, poručio je Mostov Nikola Grmoja.

Stephen Nikola Brtulica (DP) nije se složio s ocjenom da je ovo najbolji trenutak za proglašenje IGP-a, smatra bolji je bio 1995.

”Ovo je više posljedica mentaliteta dodvoravanja, nije najbolji trenutak jer sve ove godine nismo naplatili nijednu kunu naknade od Italije i drugih koji love na tom području”, ocijenio je.

I Dario Hrebak (HSLS) drži da se kasni s proglašenjem IGP-a te navodi da se njegova stranka od 2003. zalaže za to.

„Zašto se to nije moglo prije?”, upitala je i Dalija Orešković (Centar).