OBITELJSKI ZAKON

Opačić: Suspenzija će donijeti pravni kaos

13.01.2015 u 17:38

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić ocijenila je u utorak odluku Ustavnog suda o suspenziji novog Obiteljskog zakona zbog neusklađenosti s Ustavom presedanom koji će za posljedicu donijeti pravni kaos i nesigurnost.

'Posao je Ustavnog suda ocjenjivati ustavnost zakonskih akata, no presedan je da se cijeli zakon stavi pod suspenziju, i to vrlo važan zakon koji se doslovno tiče svakog građanina', izjavila je Opačić novinarima.

Novi Obiteljski zakon sadržajno je kompleksan i opsežan, pa je moguće da ima pogrešaka i nejasnoća i dijelova koji nisu u skladu s Ustavom. To je Ustavni sud trebao ispitati i reći nam koje su izmjene potrebne. Suspenzija čitavog zakona je naprosto pravni kaos i ništa drugo, poručila je Opačić. Dodala je kako su je građani izabrali da se bori za njihove interese, što će činiti i dalje, a Vlada će pronaći mehanizme kako zaštititi interese građana.

Smatra da je novi Obiteljski zakon, koji je na snazi od 1. rujna prošle godine, počeo dobro funkcionirati, što je pokazao rad novoosnovanog Centra za posebno skrbništvo, koji se brine o osobama i djeci lišenim poslovne sposobnosti.Centar je u četiri mjeseca zaprimio više od 800 predmeta, od čega su riješili više od 200, a nakon suspenzije zakona Centar ne može nastaviti s radom, čime je građanima oduzeta mogućnost korištenja njegovih usluga, kaže Opačić.

Na konstataciju novinara da je više udruga i pojedinaca zatražilo ocjenu ustavnosti zakona već nakon njegova izglasavanja u Saboru u srpnju prošle godine, i prije negoli je stupio, Opačić je odgovorila da je Ustavni sud već tada trebao reagirati ili sada odlučivati samo o pojedinim dijelovima zakona koje smatra protuustavnim, a ne suspendirati cijeli zakon.

Opačić ne smatra osobnim neuspjehom to što je Ustavni sud dva puta osporio Obiteljski zakon, koji je proglasila jednom od najvažnijih stvari u svome radu, jer svaki zakon može imati manjkavosti i elemenata koji mogu biti ocijenjeni protuustavnim. Novi Obiteljski zakon usklađen je s međunarodnim i europskim konvencijama, što sa starim zakonom iz 2003., po kojem će se sada raditi, nije slučaj. 'Vrlo je neozbiljno raditi po zakonu koji nije usklađen s potpisanim konvencijama. Ako Hrvatska svaki put mora dočekati da iz EU dobije po prstima, osobno na to ne pristajem', rekla je Opačić.
365580,350161,344844,344362Pravobraniteljica za djecu zabrinuta zbog odluke Ustavnog suda o suspenziji Obiteljskog zakona

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić izrazila je iznimnu zabrinutost zbog odluke Ustavnog suda o suspenziji cijelog Obiteljskog zakona, koji je na snazi od 1. rujna prošle godine. Ne dovodeći u pitanje ovlast Ustavnoga suda za ocjenu ustavnosti toga zakona, pravobraniteljica za djecu u priopćenju upozorava na izuzetno opasne posljedice za prava djece, koje bi mogle uslijediti. Prava djece mogla bi biti ozbiljno narušena jer ostaje vrlo široki prostor nejasnoća i neizvjesnosti u primjeni propisa u tom važnom području koje se tiče svakog djeteta.

Nejasno je može li Vlada, koja je dužna primijeniti odluku Ustavnoga suda, to ostvariti na način koji jamči provedbu propisa u skladu s Konvencijom o pravima djeteta, upozorava Milas Klarić. Takva situacija unosi pravnu nesigurnost u sustav, a neizvjesno je koliko dugo će trajati. Ustavni sud mogao je odrediti način provedbe svoje odluke, no to nije učinio. Posve se nejasno što će se događati s nekim postupcima koji su započeti prema novom Obiteljskom zakonu, a sada bi se trebali vratiti na početak, prema Obiteljskom zakonu iz 2003. godine.

Kako će se primjenjivati niz novih propisa u području socijalne skrbi koji se izravno naslanjaju na novi Obiteljski zakon? Kako će se nastaviti postupci započeti po novom Obiteljskom zakonu, koji se provode prema odredbama koje niti ne postoje u starom zakonu, pita pravobraniteljica za djecu. Što će biti s posvojenjima djece zasnovanim ili započetim nakon 1. rujna 2014. ili s odlukama o tome s kojim će roditeljem dijete živjeti? Što će biti sa započetim aktivnostima novoosnovanog Centra za posebno skrbništvo čija je uloga zastupanje djece u brakorazvodnim i drugim postupcima u kojima se odlučuje o pravima djece, budući da taj institut po Obiteljskom zakonu iz 2003. nije ni postojao?

Slično je i s primjenom mjere intenzivne stručne pomoći i nadzora, što je nova mjera za izbjegavanje izdvajanje djeteta iz obitelji. Neće se moći primijeniti ni odluka suda koja nadomješta pristanak roditelja na posvojenje djeteta, čime se opet produžuje postupak posvojenja.

Stanje u kojem je tako važan propis kao što je Obiteljski zakon stupio na snagu i primjenjivao se više od četiri mjeseca, da bi zatim bio suspendiran, dakle ne i ukinut, pri čemu se ne zna na koje je vrijeme suspendiran, dovodi djecu, roditelje i stručnjake s područja zaštite prava djece u vrlo tešku situaciju, ističe Milas Klarić.

O nastaloj situaciji i teškoćama pravobraniteljica za djecu izvijestit će predsjednika Hrvatskog sabora, Odbor za Ustav Hrvatskoga sabora, Vladu i Ustavni sud, navodi se u priopćenju.