pravo na posvajanje

Dugine obitelji o Obiteljskom zakonu: Nepravda diskriminira LGBTIQ osobe, ugrožava dobrobit djece

16.10.2023 u 11:11

Bionic
Reading

Udruga Dugine obitelji upozorila je u ponedjeljak na nedostatak inkluzivnosti u izmjenama Obiteljskog zakona te pozvala Vladu da osigura jednaku pravnu sigurnost i prava na posvojenje za sve parove bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju

Dugine obitelji u priopćenju preciziraju da Vlada u promjene zakona koje se trenutno provode putem e-savjetovanja nije uključila životne partnere tj. istospolne parove u zakonski okvir koji regulira posvojenje djece. Time se, smatraju, nastavlja diskriminacija djece koja su izdvojena iz svojih bioloških obitelji i LGBTIQ osoba u Hrvatskoj koje su u životnom partnerstvu, a žele postati posvojitelji.

Unatoč potrebi za poboljšanjem sustava posvojenja i brige za napuštenu djecu, Vlada i dalje ne usklađuje zakonodavstvo sa suvremenim znanstvenim spoznajama, nedavnim sudskim presudama u slučaju Šegota/Kožić, te preporukama EU.

Istospolni parovi žele pružiti djeci u sustavu ljubav, sigurnost i skrb, ali se i dalje suočavaju s raznim administrativnim i zakonskim preprekama. Ova nepravda ne samo da diskriminira LGBTIQ osobe i parove, već također ugrožava dobrobit djece koja bi mogla izgubiti priliku za životom u obitelji koja bi im pružila stabilnost i ljubav, ističe se.