dio vladina paketa

Mijenja se Obiteljski zakon, evo kako će se od sad gledati na nasilje u obitelji

02.11.2023 u 14:43

Bionic
Reading

Izmjene i dopune Obiteljskog zakona, nužne jer je Ustavni sud sredinom travnja ukinuo pojedine odredbe ili dijelove odredbi (18 članaka) te prestaju važiti s krajem ove godine, uputila je Vlada sa sjednice u četvrtak u saborsku proceduru

Izmjene i dopune stoga trebaju na snagu stupiti s početkom iduće godine, a njima će se, istaknuo je resorni ministar Marin Piletić, poboljšati jasnoća i preciznost pravnih normi, osigurati jedinstveno tumačenje i primjena te pravna sigurnost u zaštiti prava zajamčenih zakonom.

Njima se, naglasio je, dodatno štiti interes djeteta kao i žrtve u slučajevima nasilja u obitelji.

Među inim, brisana je obveza prvog sastanka obiteljske medijacije prije pokretanja postupka razvoda braka, uređeno je i da su roditelji dužni omogućavati i poticati ostvarivanje osobnih odnosa djeteta s drugim roditeljima, osim ako oni nisu u suprotnosti upravo s interesima djeteta.

Dodatno je uređeno i da povreda djetetovih prava - osim tjelesnog ili mentalnog nasilja, spolne zlouporabe, zanemarivanja i nehajnog postupanja, zlostavljanja ili izrabljivanja djeteta, obuhvaćalo bi i izlaganje djeteta svjedočenju nasilja u obitelji.

U slučaju saznanja o postojanju nasilja u obitelji, u postupku obveznog savjetovanja provodit će se i odvojeni razgovori s roditeljima, a predviđeno je i da sud treba uzeti u obzir i postojanje tvrdnje o nasilju u obitelji kad odlučuje s kojim će roditeljem dijete stanovati.

"Izmjene i dopune Obiteljskog zakona predstavljaju samo dio paketa Vlade kojim želimo suzbiti nasilje u obitelji kao krajnje neprihvatljivo ponašanje pojedinaca", istaknuo je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Više odluka o financijskoj pomoći

Vlada je donijela i odluku o novčanoj pomoći Petrinji - 400.000 eura u ovoj i 4 milijuna eura u idućoj godini za financiranje troškova uklanjanja zgrada oštećenih u potresu koje se nalaze unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada, a temeljem Sporazuma o suradnji koji su Petrinja i Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine sklopili 23. svibnja, a odnosi se na obnovu 42 zgrade.

Ministarstvu je Vlada odobrila i da osigura financijsku pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji ukupnom iznosu od 9,4 milijuna eura na teret ovogodišnjeg državnog proračuna.

Od toga 8,5 milijuna eura je za završetak objekata za privremeni smještaj stanovnika stradalih u potresu, a novac će biti utrošen za završetak županijskih naselja Petrinja, Banovi dvori i Zelenjak, a nakon što prestane potreba za privremenim smještajem sagrađeni objekti ući će u sustav domova za starije osobe Sisak, Petrinja i Glina.

Za dovršetak Doma za starije Glina bit će osigurano 100.000 eura, a 800.000 eura za nastavak financiranja prilaznih cesta do objekata javne namjene pogođenih potresom i uređenja okoliša oko njih.

Vlada je donijela i odluku o upućivanju žurne humanitarne pomoći stanovništvu Republike Armenije u iznosu od 250.000 eura, a nakon što su u toj zemlji sigurnost potražili deseci tisuća ljudi koji su napustili područje Nagorno-Karabaha, nakon što je u rujnu eskalirao višegodišnji sukob Armenije i Azerbajdžana.

Izmjenom i dopunom Odluke o nastavku potpore projektima od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlada je na sjednici osigurala i dodatnih 285.000 eura za projekt Hrvatske kuće u Subotici, za koji je od 2018. godine već izdvojeno 1.883.336,65 eura.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Vlada je, pak, zadužila da objavi javni poziv za prijavu kandidata za imenovanje pravobranitelja za osobe s invaliditetom te prikupi prijave kandidata i dostavi ih Vladi s cjelokupnom dokumentacijom i prijedlogom za imenovanje, radi predlaganja Hrvatskome saboru imenovanja pravobranitelja.

Objava javnog poziva za novog pravobranitelja slijedi nakon što je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak razriješena 30. rujna na vlastiti zahtjev.