ured za demografiju

Oko šest milijuna kuna potpore slabije razvijenim gradovima za vrtiće, Trilj jedini neće dobiti sredstva, pogledajte zašto

10.05.2022 u 11:12

Bionic
Reading

Gotovo 6,1 milijun kuna dobilo je 25 gradova i isto toliko vrtića od Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u ovoj godini

Na javni poziv gradovima indeksa razvijenosti, od prve do četvrte skupine, dakle slabije razvijenima, prijavilo se 26 gradova, no jedan neće dobiti sredstva, jer mu je prijava „zaprimljena nakon iscrpljenja financijskih sredstava“, objašnjeno je iz Središnjeg državnog ureda.

Prema dostupnim podacima, radi se o Trilju. Gradovi i vrtići koji su dobili sredstva su Beli Manastir (Cvrčak), Belišće (Maslačak), Benkovac (Bubamara), Čazma (Pčelica), Donji Miholjac (Pinokio), Đakovo (Đakovo), Garešnica (Maslačak), Glina (Glina), Grubišno Polje (Tratinčica), Ilok (Crvenkapica) Imotski (Imotski), Kutjevo (Grozdić), Lipik (Kockica), Novska (Radost), Obrovac (Obrovac).

Trilj ostao bez sredstava, Vrlici 154.000 kuna

Sredstva su dobili i Otok (Pupoljak), Pakrac (Maslačak), Petrinja (Petrinjčica), Pleternica (Tratinčica), Slatina (Zeko), Slunj (Slunj), Vrgorac (Pčelica), Vrlika (Zvončić) Vukovar (Vukovar) i Županja (Maslačak). Uz izuzetak Vrlike, svi su gradovi dobili po 247.500 kuna, Vrlici je pripalo 154.000 kuna.

Iz Ureda su objasnili zašto je tako, odnosno koji je princip za dodjelu sredstva. „Mjerilo za dodjelu financijske potpore je broj djece upisan u dječji vrtić u pedagoškoj godini 2021./2022., potpora po djetetu iznosi 500 kuna mjesečno. Najviši iznos koji može biti odobren pojedinačnom prijavitelju iznosi 247.500 kuna (za najviše 45 djece za razdoblje od 11 mjeseci u pedagoškoj godini)“.

Vrtić u Vrlici pohađa samo 28 djece, pa kad se pomnoži mjesečna potpora po djetetu s brojem mjeseci za koje se odobrava dolazi se do iznosa od 154.000 kuna. Broj djece u ostalim vrtićima je različit, kreće se od 80 u Obrovcu, do 404 u Imotskom, 415 u Petrinji, odnosno do 611 u Vukovaru.

Iz Ureda objašnjavaju i za što se odobrena sredstva mogu koristiti. Prihvatljivi troškovi uključuju izdatke za radnike, prehranu djece, uvjete boravka djece (materijalni izdaci, energija i komunalije, tekuće održavanje objekta i opreme, prijevoz djece), naveli su.

Unatrag tri godine potpore stalno rastu

Iz podataka Ureda razvidno je da država unatrag tri godine povećava iznose potpora za održavanje i razvoj vrtića, a sve s ciljem da u manje naseljenim i ruralnim područjima osigura njihov rad i zadrži mlade obitelji. U pedagoškoj 2019./20. javni poziv općinama s takvih područja bio je vrijedan 13,5 milijuna kuna, a obuhvatio je 2.680 djece. Godinu poslije, poziv za gradove i općine vrijedio je 20 milijuna kuna, za 94 općine izdvojeno je 16,7 milijuna, a za 15 gradova 3,3 milijuna kuna. Tim potporama bio je obuhvaćeno 3.831 dijete.

Ove godine dodatno su, na 20 milijuna kuna, povećane potpore za općine, od čega je 18,5 milijuna kuna bilo rezervirano za općine od prve od četvrte skupine po indeksu razvijenosti, a 1,5 milijuna za one od pete do osme, čiji su rashodi poslovanja za vrtiće u 2020. iznosili najmanje 25,01 posto u odnosu na ostvarene prihode poslovanja.

Tome treba dodati i 6,1 milijun juna za gradove slabije razvijenosti.