DIGITALIZACIJA UPISa

Nema više obijanja šaltera: Odsad možete dijete upisati u vrtić online, evo i kako

26.04.2022 u 14:30

Bionic
Reading

Korisnici na portalu e-Građani odsad mogu koristiti uslugu e-Upisi za brz i jednostavan upis djece u odgojno-obrazovne ustanove

Na portalu e-Građani dostupna je jedinstvena usluga e-Upisi u odgojno-obrazovne ustanove te omogućava korisnicima brz i jednostavan upis u željenu ustanovu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Na ovaj je način osigurana potpuna digitalizacija upisnog procesa i za građane, ali i za djelatnike vrtića koji sudjeluju u upisnom procesu.

'Roditelji mogu upisati djecu u vrtić bez skupljanja potvrda po šalterima i to je još jedna usluga kojom rasterećujemo i građane i službenike te činimo državnu upravu dostupnijom za sve hrvatske građane', rekao je Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Za prijavu više neće biti potrebno donositi potvrde poput rodnog lista djeteta ili o zaposlenju roditelja, već će sustav te podatke sam povlačiti iz odgovarajućih registara nadležnih državnih tijela koja su dosad građanima izdavala potvrde na svojim šalterima.

Pomoć za korištenje ovog sustava osigurana je u vrtićima, a roditeljima pomažu educirani djelatnici, uz korisničku podršku obrazovnog sustava koju osigurava partner projekta CARNET.

Potpuna lista vrtića koji sudjeluju u projektu, nakon prijave roditelja, dostupna je na mrežnoj stranici sustava e-Upisi. Rok u kojem roditelji mogu predati zahtjev za upis djeteta objavljuju sami vrtići u Pozivu za upis.

Iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva napominju da neki gradovi, odnosno općine, također provode elektroničke upise izvan ovog sustava te se u tom slučaju građani trebaju obratiti izravno njima za sva pitanja i pomoć. Popis vrtića koji provode upise na taj način s vremenom će se ažurirati.