KORAK NAPRIJED

Odobreno stvaranje GM biljaka zdravih za srce!

17.04.2014 u 12:49

Bionic
Reading

Britanske su vlasti odobrile znanstvenicima da počnu s uzgojem i testiranjem genetski modificiranog divljeg lana koji stvara riblje ulje zdravo za srce, objavili su danas otočki mediji

Prema procjenama ministarstva okoliša, hrane i ruralnog razvoja iz sjemena divljeg lana, odnosno podlanka moglo bi se proizvoditi ulje koje bi se koristilo kao hrana za ribe iz uzgoja što bi smanjilo potrebe za prekomjernim izlovom iz mora. Ono bi također moglo naći svoje mjesto među suplementima i dodacima prehrambenim proizvodima poput margarina.

Stručnjaci Rothamsted Research Centera u Hertfordshireu, koji će voditi istraživanje, pozdravili su ovu odluku kao važan korak u istraživanju GM bilja.

Riblja ulja, odnosno višestruko nezasićene masne kiseline, povoljno djeluju na ljudsko zdravlje jer štite od bolesti krvožilnog sustava. Uzgoj GM divljeg lana trebao bi smanjiti pritisak na fond morskih riba budući da se oko 80 posto ribljeg ulja koje se dobiva od riba ulovljenih u morima koristi kao hrana u ribogojilištima.

Britanski je tim deset godina radio na razvoju GM lana u laboratorijskim uvjetima. Testiranje uzgoja na poljima bilo je najavljeno za siječanj, no sada je konačno dobilo zeleno svjetlo.


Kako funkcionira GM lan?

Zdrave masnoće EPA i DHA zapravo se ne stvaraju u organizmu riba. Ribe ih nakupljaju kada se hrane morskim mikrobima. Voditelj istraživanja prof. Johnathan Napier sa svojim je kolegama iz algi izdvojio sedam gena koji stvaraju riblja ulja i usadio ih u uljarice iz vrste Camelina. Ove biljke u prirodi stvaraju kratkolančane masne kiseline, a već stoljećima uzgajaju se kao hrana u južnoj i istočnoj Europi. U novije vrijeme u Sjevernoj Americi koriste se za proizvodnju biogoriva.

Testiranje bi trebalo započeti u svibnju, a financirat će ga Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC).

Direktorica BBSRC-a Jackie Hunter kaže kako bi ono trebalo pomoći u potrazi za alternativnim izvorima omega-3 ulja, a time i ribogojstvu koje treba nova rješenja za povećanje održivog razvoja.

Nova, pozitivna era biotehnologije

Ugledni znanstveni časopis Nature prošle je godine najavio da će na tržište uskoro stići druga generacija genetski modificiranih usjeva koji bi konačno trebali ostvariti izvorna futuristička predviđanja struke i ublažiti strahove od 'frankenštajnske hrane'. U uvodnom članku bloger Daniel Cressey je istaknuo da su GMO-i, kada su se tek počeli razvijati, bili najavljeni kao ultra-hranjivi usjevi koji će stvoriti egzotične proizvode i pobijediti glad u svijetu. Međutim, tehnologija je dosad uglavnom išla na ruku velikih kompanija koje su razvile biljke otporne na pesticide. To je poljoprivrednicima omogućilo povećanje prinosa uz uporabu manjih količina kemikalija. No istovremeno je izazvalo strah od monopola multinacionalnih korporacija poput Monsanta.

Pozitivan primjer nove faze razvoja biotehnologije predstavljaju istraživanja generacije GM kultura koje će, među ostalim, biti otporne na sušu ili bogate vitaminima i nutrijentima kao što su zlatna riža ili narančaste banane.