split

Od ponedjeljka Križine spremne za prihvat bolesnika

19.03.2020 u 13:23

Bionic
Reading

U najvećoj dalmatinskoj županiji dvije su osobe zaražene, 54 su u karanteni, 500 ih je u samoizolaciji, a od ponedjeljka splitska bolnica prelazi na mobilizacijski ustroj

Zapovjednik splitsko-dalmatinskoga Županijskog stožera Civilne zaštite Luka Brčić izvijestio je u četvrtak na konferenciji za novinare da je stariji bračni par u kojega je potvrđen koronavirus hospitaliziran na Odjelu za infektivne bolesti splitskoga KBC-a te da im je stanje dobro.

U karanteni na Duilovu trenutačno su 54 osobe među kojima su 32 državljana Hrvatske, njihovo stanje je zasad dobro, a 500 ljudi je u samoizolaciji, rekao je Brčić i još jedanput pozvao građane na odgovorno ponašanje.

Zamjenik predstojnika Klinike za infektologiju splitskoga KBC-a Ivo Ivić je izvijestio kako trenutačno imaju četiri hospitalizirana pacijenta od kojih je za dvoje, a riječ je o bračnom paru iz Splita, potvrđen koronavirus, dok se nalazi drugih dviju osoba, koje nisu bile u kontaktu sa zaraženim bračnim parom, ali jesu na zaraženom području, još čekaju.

Osim njih, za još dvije osobe koje su u samoizolaciji uzeli su uzorke te do večeras očekuju rezultate.

"'Nitko od zaprimljenih u bolnici nema težu bolest, svi su stabilno. Svi ti bolesnici koje smo zaprimili i koje obrađujemo su osobe s jasnom pozitivnom epidemiološkom anamnezom. Znamo izvor iz kojega su mogli biti inficirani. Mi smo u Klinici predvidjeli da će situacija ovako ići, pripremili smo se, posebno za prihvat najtežih bolesnika, koji će biti najveći teret za naš sustav, tako da za sada u radu nemamo posebnih problema', rekao je Ivić.

Splitska je bolnica koronavirus dočekala spremno, istaknuo je ravnatelj Julije Meštrović te dodao da su pacijenti na Klinici za infektologiju opskrbljeni na najbolji mogući način. Otkrio je da su pokrenuli mobilizacijski reustroj, da su preseljenjem pacijenata s Križina na Firule na Križinama organizirali respiracijski centar s dvije potpuno odvojene cjeline.

Jučer su u bolnici obavljena prva pokusna testiranja na koronavirus, koja će se raditi na Firulama, a bude li potrebe, i na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo.

'Jedna cjelina su ambulante za bolesnike s respiratornim teškoćama, a druga, potpuno odvojena cjelina se odnosi na potencijalno bolesne i inficirane koronavirusom u drugom dijelu zgrade. Cijela bolnica može poslužiti i većem broju inficiranih bolesnika, osobito onih kojima bude trebalo intenzivno liječenje. Od ponedjeljka prelazimo na mobilizacijski ustroj pa će osoblje raditi u smjenama prema točno određenom rasporedu', objasnio je Meštrović.

Na pitanje kada će zaraženi bračni par iz Splita i djevojka iz Biograda biti primljeni na liječenje u bolnicu Križine, odgovorio je da je u kontaktu s kolegama u Zadru, te će pratiti okolnosti dok jasne upute dobivaju od Nacionalnog stožera. Rekao je i da u nedjelju u Split dolaze svi ravnatelji bolnica iz Zadra, Šibenika, Knina i Dubrovnika i ravnatelji domova zdravlja, te će se dogovarati i koordinirati svoj daljnji rad.

Ravnateljica županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin je izvijestila kako su svi epidemiološki kontakti zaraženoga bračnog para obrađeni. 'Onaj trenutak kada su pacijenti zaprimljeni na infektivnu kliniku, a to je bilo prije dva dana bez da smo znali jesu li zaraženi, krenuli smo u obradu podataka', rekla je Karin, a epidemiologinja Diana Nonković je dodala da su u tom slučaju na vrijeme sve odradili prema naputcima i pravilima rada epidemiološke službe.