SVE VIŠE ZARAŽENIH

Novi slučajevi u Dalmaciji: Zagrepčanin s vikendicom kod Šibenika, 20-godišnji student i mladić koji se vratio iz Austrije

19.03.2020 u 13:10

Bionic
Reading

Dvije osobe s područja Šibensko-kninske županije zaražene su koronavirusom, a riječ je o 47-godišnjaku i 20-godišnjaku te obojica imaju blage simptome, potvrdio je Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije. Drugi slučaj zaraze koronavirusom potvrđen je u četvrtak u Zadarskoj županiji, a riječ je o mladiću koji je prije dva dana automobilom doputovao iz Austrije gdje je radio u jednom hotelskom kompleksu koji je u međuvremenu zatvoren zbog pandemije virusa COVID-19.

'Sinoć su nam stigli uzorci iz Klinike za Infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević te su dvije osobe s područja Šibensko-kninske županije pozitivne na koronavirus Covid 19. Molim da prihvatite razlog zašto odmah po saznanju nismo išli s informacijom, a to je zbog postojanje epidemioloških procedura koje traže obradu, a imali smo još sedam uzoraka na testu i očekivali smo da ćemo kompletirati i te informacije. Ono što je bitno napomenuti je da su sve bitne radnje napravljene da se situacija stabilizira i kontrolira i u tom smislu ta informacijama prema medijima nije falila', kazao je župan Goran Pauk na press konferenciji, izvještava portal ŠibenikIN.

Kazao je da su zaraženi 47-godišnjak iz Zagreba koji ima vikendicu na području Šibensko-kninske županije gdje je bio u samoizolaciji jer je bio u izravnom kontaktu sa zaraženom osobom te 20-godišnji student iz Šibenika za kojeg epidemiološki izvidi još uvijek traju, a obojica imaju blage simptome.

'Na našem području uspostavljene su dvije karantene. Jedna za vozače teretnih vozila koja ima kapacitet od 58 ležajeva i 20 parkirnih mjesta za kamione kako bi nesmetano tekla opskrba građanstva. Druga, kapaciteta 36 ležajeva je za izolaciju osoba koje su došle iz područja ugroze, a nemaju mogućnost kućne izolacije', istaknuo je župan Pauk.

  • +3
Prvi slučaj koronavirusa u Šibeniku Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Doktorica Blanša Bilić, infektologinja u Općoj bolnici Šibensko-kninske županije kazala je kako je u bolnici do sada uzeto 19 uzoraka za obradu Covid 19, a sinoć je utvrđeno da su dva uzorka pozitivna.

'Oba pacijenta imali su blaže respiratorne simptome te su pušteni kući u samoizolaciju, a sada su dobro i nemaju temperaturu', kazala je Bilić.

Na odjelu infektologije u šibenskoj bolnici trenutno su još tri pacijenta koji također imaju blage simptome za koje se čekaju nalazi.

Novi pozivni centar za koronavirus 113 Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

'U bolnici su preduzete sve aktivnosti u slučaju da budemo imali veći broj pacijenata. Osnovali smo jedan odjel gdje su na raspolaganju dvije sobe s dva respiratora. Imamo i jednu sobu za eventualno provođenje dijalize pacijenata s koronavirus infekcijom. Imamo i operacijsku salu i ginekološku salu za potrebe poroda odnosno operativnog zahvata', istaknula je Bilić.

Načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić kazao je kako su do sada imali 54 dojave o kršenju samoizolacije, a utvrdili su ukupno šest prekršitelja na području županije kojima će biti izračene kazne.

Drugi slučaj u Zadru

Istovremeno, drugi slučaj zaraze koronavirusom potvrđen je u četvrtak u Zadarskoj županiji, a riječ je o mladiću koji je prije dva dana automobilom doputovao iz Austrije gdje je radio u jednom hotelskom kompleksu koji je u međuvremenu zatvoren zbog pandemije virusa COVID-19, javlja ŠibenikIN.

Županijski Stožer civilne zaštite objavio je to na konferenciji za novinare, navodeći da je spomenuti mladić zbog slabosti koju je osjećao posumnjao na koronavirus te se po dolasku u Zadar javio nadležnom epidemiologu.

'Odmah smo napravili test koji je pokazao da je pozitivan. Do sada je bio u kućnoj samoizolaciji s članovima obitelji s kojima nije dolazio u kontakt, jer je sumnjao da bi mogao biti zaražen. Od jutros je hospitaliziran u zadarskoj bolnici', rekao je Alan Medić, epidemiolog zadarskog Zavoda za javno zdravstvo.

Nakon što je u srijedu potvrđen prvi slučaj zaraze u Zadarskoj županiji kod djevojke iz Biograda, koja se nedavno vratila iz Zanzibara, Medić je istaknuo kako je Stožer primio puno poziva zabrinutih građana koji su tvrdili da su tu djevojku vidjeli u javnosti.

Stoga je pozvao sve koji su s njom bili u bliskom kontaktu, što znači 15-ak minuta na otvorenom na manje od metar razmaka ili dva metra u zatvorenom prostoru, jave nadležnim epidemiolozima pa će im odrediti samoizolaciju. Dosad se nitko nije javio, rekao je Medić.

Načelnik Policijske uprave zadarske Anton Dražina izvijestio je da su u posljednja 24 sata dobili 28 dojava o kršenju samoizolacije te tri dojave o kršenju odluke o zabrani rada ugostiteljskih objekata.