kultura i mediji

Obuljen Koržinek: Program za kulturu Restart koalicije najbolje pokazuje razliku između HDZ-a i oponenata

  • I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 27.06.2020 13:23
  • Objavljeno 27.06.2020 u 13:23
Bionic
Reading

Ministrica kulture i kandidatkinja HDZ-a u 1. izbornoj jedinici Nina Obuljen Koržinek rekla je u subotu da je Vlada povećala financiranje kulturne i kreativne industrije u svim segmentima, a program za kulturu Restart koalicije najbolje pokazuje razliku između HDZ-a i oponenata

Vezano uz obnovu kulturnih zgrada u Zagrebu pogođenih potresom u programu HDZ-a je donošenje cjelovitog zakona o obnovi te će se - kroz financiranje zajmovima i iduću financijsku perspektivu, omogućiti njihova obnova.

Obuljen-Koržinek i kandidat HDZ-a u 10. izbornoj jedinici Andro Krstulović Opara u središnjici HDZ-a održali su konferenciju na temu "Kultura i mediji", a aktualna ministrica kulture kritički se osvrnula na predstavljen program za kulturu Restart koalicije.

„Ta prezentacija na najbolji je način pokazala razliku između HDZ-a i naših oponenata. Naš program temelji se u prvom redu na našim postignućima na području kulture i medija”, rekla je Obuljen Koržinek.

Poručila je i kako je program za kulturu Restart koalicije popis želja koji je uključivao i izmjenu Zakona o HRT-u vezano uz izbor glavnog ravnatelja.

Podsjetila je i da je HDZ 2010. godine donio Zakon o HRT-u, gdje se na demokratičan način birao glavni ravnatelj.

„Osobno sam vodila taj postupak da bi 2012., za vrijeme Kukuriku koalicije, bez ikakve javne rasprave taj zakon bio izmijenjen”, naglasila je ministrica kulture.

Vezano uz planove Restart koalicije da se iz državnog proračuna izdvaja jedan posto sredstava za kulturu, Obuljen Koržinek podsjetila je da je aktualna HDZ-ova vlada već realizirala taj plan.

Također, povećali su i financiranje za kulturne i kreativne industrije u svim područjima, snizili stopu PDV-a, ojačali sustav filmskih poticaja i sl.

„Sve ono što su na drugim stranama lijepe želje, HDZ je postavila u svoj program, realizirala i u vremenu koje je pred nama – a koje neće biti lako, jer je kultura jedno od najpogođenijih područja ovom krizom. Nastavit ćemo odgovorno skrbiti za sve koji djeluju u tom području”; poručila je Obuljen-Koržinek.

Podsjećajući na učinjeno u mandatu HDZ-ove Vlade na području kulture i medija, Obuljen Koržinek najavila je kako će se nastaviti razvijati program poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama za prilagodbu „Novom normalnom” te nastaviti prilagođavati sve mjere potrebama izlaska iz krize.

Nastavit će se i s reformom zakonodavnog okvira donošenjem zakona o financiranju kulture, novog cjelovitog zakona o kazalištima i zakona o obavljanju umjetničke djelatnosti.

Ističe da su pripremili zakon o autorskom pravu koji je prošao javnu raspravu i koji će biti predložen u prvim mjesecima mandata nove vlade.

Njime će se, pojasnila je, osigurati pravična naknada autorima i izvođačima u digitalnom okruženju.

Obuljen Koržinek je najavila da planiraju i veće financiranje i promociju hrvatskog filma, programe medijske pismenosti te realizaciju izgradnje nacionalnog filmskog studija.

Uz to, i dalje će ulagati u likovne umjetnosti i raditi na reformi tržišta umjetnina, a planiraju zaokružiti i reformu politike prema knjizi, rekla je Obuljen Koržinek .

U okviru zakona o umjetnicima poseban naglasak će staviti na status i podržavanje mladih umjetnika te nastaviti s promocijom hrvatske kulture po Europi i svijetu.

Gradonačelnik Splita i kandidat HDZ-a u 10. izbornoj jedinici Andro Krstulović Opara rekao je da je, zahvaljujući Ministarstvu kulture, obnovljen splitski HNK, knjižnica u Makarskoj, Hrvatski dom u Splitu koji je desetljećima bio zapušten sada je dobio prekrasnu koncertnu dvoranu i sl.

„Kroz integrirana teritorijalna ulaganja i eurospke fondove omogućili smo cijeli niz obnova vrhunskih objekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji (obnova kliške tvrđave, obnova stare gradske vijećnice u Splitu, obnova niza ljetnjih pozornica u antičkim prostorima i sl.). To su izravni dokaz brige Ministarstva kulture i kvalitetne distribucije sredstava prema jedinicama lokalne i regionalne samouprave ”, poručio je.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal