Nina Obuljen Koržinek

U obranu premijera stala i ministrica kulture: Sad odjednom Bernardić i Maras znaju bolje od stručnjaka

24.06.2020 u 18:55

Bionic
Reading

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek poručila je u srijedu kako su kritike oporbe na odbijanja premijera da se povuče u samoizolaciju nakon kontakata s tenisačem Novakom Đokovićem neozbiljne i stvaraju atmosferu koja koja niti građanima niti ekonomiji ne donosi ništa dobro.

"Prvo, kad smo se krenuli nositi s koronom onda su govorili da pretjerujemo, kad je karantena pokazala svoje učinke onda su zazivali da se otvorimo, a sad kad smo se otvorili valjda bismo trebali ići u karantenu dok se cijela Europa otvara", rekla je Obuljen Koržinek uoči užeg kabineta Vlade.

Oporbi je poručila kako su tri godine zazivali izbore, a sad bi da se odgode. "Epidemiolozi kažu vrlo precizno što je definicija bliskog kontakta, i sad odjednom Bernardić, Maras znaju bolje od stručnjaka", ustvrdila je ministrica kulture.

Poručila je da je " trenutku kada je Hrvatska pokazala da se dobro nosi s ovom krizom, kad dolaze turisti, kad se ekonomija vraća, kada smo sačuvali radna mjesta - potpuno neodgovorno na ovakav način licitirati i prozivati i stvarati atmosferu koja niti građanima niti ekonomiji ne donosi ništa dobro".

Odbacila je tvrdnju da se u premijerovom slučaju rukovanja sa srpskim tenisačem pozitivnim na koronavirus radi o 'dvostrukim standardima'. "Ne, to nisu dvostruki standardi, činjenica je da smo u vremenu kada je rastao broj oboljelih svi bili iznimno oprezni. Zadnjih tjedana brojke u Hrvatskoj bile su takve da su se ljudi opustili, no činjenica je i da postoji precizna definicija bliskog kontakta i da po njoj premijer nije bio u bliskom kontaktu", naglasila je Obuljen Koržinek.

Potpuno je nevjerojatno, kaže, insinuirati da bi bilo tko u trenutku kada bi epidemiolozi proglasili ili procijenili da je bio u bliskom kontaktu od odgovornih osoba se na to oglušio.

"Potpuno je nevjerojatno da si netko iz oporbe uzima za pravo, tko nije te struke i nema veze s njom, procjenjivati što je bliski kontakt. To je neozbiljno i ono što je premijer nazvao nadriliječništvo", ustvrdila je.

Nije željela predviđati koliko bi HDZ mogao osvojiti mandata u I. Izbornoj jedinici. "Mislim da ne treba licitirati, mi očekujemo pobjedu u svim izbornim jedinicama, a vjerujem da će i u Zagrebu građani prepozati da smo kao Vlada, stranka ih vodili odgovorno kroz ove četiri godine", kazala  je.

Rekla je i da da nema razloga povezivati donošenje ili nedonošenje Zakona o obnovi s rezutatima koje će ostvariti.

"Jasno smo rekli da smo pripremili zakon, stavili na javnu raspravu. Sve ono što se moglo i trebalo napraviti žurno Vlada je napravila", istaknula je Obuljen Koržinek.