OTVORENO PISMO

Kulturne udruge prozivaju ministricu zbog iznenadne obustave i ponovne objave Poziva 'Umjetnost i kultura online': Ovo je presedan

26.06.2020 u 19:15

Bionic
Reading

Kulturne udruge poslale su otvoreno pismo na adresu ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek koje prenosimo u cijelosti

Poštovana ministrice kulture Nina Obuljen Koržinek, obraćamo vam se temeljem izmjena i dopuna za otvoreni trajni Poziv na dostavu projektnih prijedloga 'Umjetnost i kultura online' donesenih 26. lipnja 2020. godine te ponovnog otvaranja Poziva s navedenim datumom.

Navedeni otvoreni (trajni) poziv na dostavu projektnih prijedloga bio je otvoren od 18. svibnja do 8. lipnja, a Obavijest o obustavi Poziva objavljena je 9. lipnja. Ministarstvo kulture je obustavilo Poziv do 20. kolovoza uključujući cijeli taj dan, bez mogućnosti postavljanja pitanja zainteresiranih organizacija. Kao što je Poziv bez najave obustavljen 9. lipnja, na isti je način 26. lipnja objavljena Obavijest o prekidu obustave čime je Poziv ponovno otvoren, a financijska sredstva povećana na 35 milijuna kuna. Iako pozdravljamo osiguravanje dodatne alokacije od 10 milijuna kuna za ovaj Poziv, zabrinuti smo zbog netransparentne i nedosljedne prakse raspisivanja, obustave i ponovnog pokretanja Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava.

Također, izražavamo zabrinutost oko izostanka informacije o izvoru te alokacije, pogotovo u ovim nesigurnim vremenima za kulturnu i umjetničku produkciju. Praksa objave Poziva po principu 'najbržeg prsta' neprimjerena je u kontekstu organizacije svakodnevnog rada, ostvarivanja suradnji i partnerstava te osmišljavanja i provedbe aktivnosti koje nesumnjivo imaju važan utjecaj na razvoj društva i dobrobit pripadnika ranjivih skupina. Kao što su organizacije civilnog društva već upozoravale na drugim natječajima, takav princip objave Poziva, bez pravodobne najave njegovih ključnih elemenata, utječe na kvalitetu projektnih prijava svih prijavitelja.

U kontekstu kulturnog polja, on prije svega dovodi u nejednak položaj organizacije nezavisne kulture u odnosu na javne ustanove i organizacije s većim kapacitetima, jer ovakav princip objave podrazumijeva velike administrativne kapacitete za ad hoc reakciju koje većina organizacija nezavisne kulture nema, čime se nesrazmjerno troši njihove već oslabljene resurse. Nadalje, ovakva praksa otvara sumnje u netransparentnost procesa objave informacija ključnih za prijavu na natječaj dovodeći organizacije nezavisne kulture u neravnopravan položaj u odnosu na druge prijavitelje. Ponovno otvaranje Poziva samo dva tjedna nakon što je isti obustavljen te gotovo dva mjeseca prije nego što je najavljen ostavlja dojam u najmanju ruku konfuzije i neplanskog upravljanja sredstvima. Konačno, ovakav primjer iznenadne obustave te ponovne objave Poziva bez adekvatne najave predstavlja svojevrstan presedan i u kontekstu EU fondova i u kontekstu financiranja projekata u kulturi te ukazuje na loše upravljanje sustavom što utječe na daljnje urušavanje povjerenja između organizacija i tijela državne uprave.

U skladu s navedenim, apeliramo da Ministarstvo kulture RH ne provodi Pozive za dodjelu bespovratnih sredstava po principu 'najbržeg prsta', te, ako se to nikako ne može izbjeći, da u slučaju takvog poziva osigura rok od minimalno 30 dana od objave ključnih elemenata Poziva do njegove objave kako bi se osigurale kvalitetne i konkurentne prijave organizacija civilnoga društva u kulturi.

Za Savez udruga Klubtura, Predsjednica Miljenka Buljević.