RODE POKRENULE REVOLUCIJU!

Obasute pismima žena, otkrile kako doskočiti grubim liječnicima

12.12.2014 u 09:10

Bionic
Reading

Nakon devet mjeseci trudnoće, ugledati svoju novorođenu bebu za majku je poseban trenutak. No jedan veći broj majki to iskustvo nije doživjelo, a porođaj pamte kao najbrutalniji čin koji neke uspoređuju sa silovanjem. Sve to su opisale u svojim pismima udruzi Roda, koja je pokrenula akciju Prekinimo šutnju kako bi se zaustavio takav oblik nasilja nad ženama, odnosno rodiljama. A onda je neočekivano krenula lavina javljanja. Prema riječima Danijele Drandić, potpredsjednice udruge Roda i voditeljice projekta, ta je inicijativa postojala i ranije, ali nije postojao tako velik odaziv

Šokantne ispovijesti rodilja preko Facebooka su izašle van i uzburkale javnost. Nitko nije ostao ravnodušan na traumatična iskustva žena iz rađaonica koje su ondje doživjele vrijeđanja, ismijavanja, ruganja, omalovažavanja i prisile na drip...

'Sada se u šesnaest dana stvorio taj kritični trenutak u kojem ne prestaje javljanje žena. Naša je želja otkloniti taj problem do kraja', kaže voditeljica Drandić.

U tome će im pomoći i Ministarstvo zdravlja koje će provesti od siječnja do ožujka 2015. zdravstveno-inspekcijski nadzor svih rodilišta te u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, UNICEF-om i nevladinim udrugama pripremiti program za poboljšanje i ujednačavanje prakse pružanja zdravstvene skrbi u rodilištima, što je dogovoreno na sastanku predstavnica udruge Roda s pomoćnikom ministra Draganom Korolijom Marinićem.

'Apsolutno smo zadovoljni reakcijom Ministarstva zdravlja koje je prepoznalo problem i voljno je na njemu raditi. Prije sedam godina održan je okrugli stol u Hrvatskom saboru, pa prije tri godine ponovno, ali se ništa nije dogodilo. Bilo je: žene su krive i točka. A sada je poslana jasna poruka da nasilje nad ženama nije prihvatljivo ni na koji način, ni u obiteljima, ni u rodilištima', kaže zadovoljno Drandić.

Udruga Roda već punih trinaest godina radi na osvješćivanju javnosti. Ukazuju na to da su norme koje se primjenjuju u Hrvatskoj iznimno nasilne, kao i u cijeloj ovoj regiji. Iako se Hrvatska nešto malo razlikuje od nekih zemalja u okruženju, uzor joj moraju biti zapadne zemlje u kojima je taj sustav uređen, smatraju u udruzi Roda.

Na najavljenu inspekciju gledaju s odobravanjem, ali su mišljenja da to neće donijeti konkretne rezultate.

'Vjerujemo da inspekcija neće naći nešto pretjerano, sve će biti unutar pravila struke. Treba promijeniti pokazatelje. Do sada se uglavnom gledao postotak carskih rezova i perinatalni mortalitet (broj mrtvorođenčadi), što je smanjeno na najmanju moguću mjeru', ističe Drandić.

Stoga će se, prema njezinim riječima, zahtijevati proširenje pokazatelja na cjelokupno zdravstveno stanje rodilja. Time bi se imao uvid u broj onih koje su otpuštene pod visokom temperaturom, znat će se jesu li  rodilje u mogućnosti dojiti, sjediti, imaju li psihičku podršku, mogu li vaginalno roditi nakon carskog reza te druga stanja u kojima se nalaze rodilje.

'Uglavnom su to faktori koji promiču zdravlje i upravo s našim međunarodnim partnerima radimo na popisu tih faktora. Nastojat ćemo do kraja 2015. uvesti ankete za majke koje napuštaju rodilišta, a kojima će biti obuhvaćeni medicinski zahvati, postupci, način ophođenja i drugi oblici ponašanja čime će se suzbiti ovaj oblik nasilja', naglasila je Drandić.

Inicijativa udruge Roda naišla je na odobravanje Hrvatske komore primalja iz koje su pozvali zdravstvene institucije na snažnije umrežavanje kako bi zajednički iskorijenili nehumane incidente pri porođaju. U Komori primalja istaknuli su da je nužno sankcionirati svaki čin koji dehumanizira porođaj i majčinstvo, no potrebno je provoditi sustavne preventivne mjere koje će iskorijeniti takve incidente, potaknuti uspješniji doživljaj porođaja te uspostaviti snažnije spone između majki i zdravstvenih djelatnika.

Na akciju Roda reagirala je i Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) ističući da sve pojedinačne slučajeve nasilja nad ženama tijekom porođaja treba što prije procesuirati i razriješiti u ustanovi u kojoj se incident dogodio, a počinitelje sankcionirati. No način na koji udruga Roda provodi akciju smatraju pogrešnim i kontraproduktivnim jer, kako je istaknuo predsjednik HUBOL-a Trpimir Goluža, gotovo svi porođaji u hrvatskim rodilištima obavljaju se na profesionalan, human, stručan i brižan način.

'Razumijem ih, jer takvi slučajevi bi se trebali rješavati unutar kuće. Iz našeg iskustva znamo da to ne funkcionira, kao i nasilje u obitelji, za koje svi znaju i skrivaju ga. To je javna tajna koja je iscurila u javnost', prokomentirala je Drandić.