PITANJE SVIH PITANJA

Novinarsko društvo pita novinare: Želite li da ukinemo Novinar?

31.03.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo uputilo je svojim članovima listić s jednostavnim upitnikom - Jeste li za ukidanje tiskanog izdanja 'Novinara'. Izazvali su podijeljena mišljenja, pa neki taj potez vide kao logičan slijed razvoja novinarstva, dok je drugima smiješna najavljena godišnja ušteda od 112.000 kuna i smatraju da 'Novinar' treba i dalje tiskati.

Hrvatsko je novinarsko društvo svoje članstvo stavilo pred izbor o ukidanju tiskanog izdanja cehovskog glasila svega nekoliko mjeseci nakon što je na sva zvona upozoravalo na tešku situaciju u medijima, posebice u tiskanim, te pozvali novinare na solidarnost, a političare da 'dignu šape s medija'.

U posljednih pet godina u Hrvatskoj je posao izgubilo od 1500 do 2100 novinara od njih ukupno 5000, a sada bi bez honorara mogli ostati i novinari koji su pisali za glasilo HND-a.

Naime, Novinarsko društvo najavljuje da bi se ukidanjem tiskanog izdanja trebalo pojačati web izdanje, ali oko toga se niti ne trude pobliže informirati članstvo. Kažu tek, 'to bi imalo svoju cijenu'. Koju točno, ne navode.

Što misle o ukidanju tiskanog izdanja 'Novinara' bez jasne ideje što će HND ponuditi kao surogat, priupitali smo nekoliko novinara i kolumnista. Dio njih koji ne žele istupiti pod imenom i prezimenom nazivaju takvu uštedu smiješnom, jer je ušteđenih 112.000 kuna manje od godišnje plaće nekog od činovnika HND-a. No, drugi o gašenju novinara govore bez dlake na jeziku.

'Ova ideja s gašenjem 'Novinara' i nije tako negativan prijedlog kako se isprva čini', kaže novinar i publicist Denis Kuljiš i dodaje da smatra kako je to najružnija novina koja se izdaje u Hrvatskoj. 'Samo treba odmah raščistiti - nije problem treba li raditi 'Novinar' u tiskanom ili digitalnom formatu, nego je problem njegova pogrešna koncepcija', govori Kuljiš, koji je i sam bio pokretač mnogih novina u Hrvatskoj.

'Ako me pitate treba li ukinuti te novine u tiskanom obliku, ne znam ni sam što bih rekao. Problem s 'Novinarom' je to što oni u HND-u ne shvaćaju da to ne trebaju biti novine, nego strukovno glasilo. S koje pozicije se to treba uređivati? Strukovna glasila imaju neka svoja pravila i ona ne bi trebala biti ništa više od toga. Takvo glasilo samo mora obavijestiti članove društva o cehovskim problemima. Ne trebaju oni nama objašnjavati razne krize medija u svijetu. Za to postoje novine koje su na tržištu i koje to ipak rade kvalitetnije', kaže Kuljiš.

Za razliku od njega, kolumnist 24 sata Boris Rašeta je protiv ukidanja tiskanog izdanja.

'Mislim da je 'Novinar' informativan, u njemu nema nikavih tabua i svakako ga treba zadržati u tiskanom izdanju. Priznajem da sam sentimentalan prema papiru, ali mislim da novinarski ceh svoje glasilo jednostavno mora tiskati. Sa webom nikad neću imati intiman odnos kao s papirom. Možda je istina da se oni u 'Novinaru' ne bave samo tehničkim i cehovskim pitanjima, nego i temama kojima je mjesto u klasičnim medijima, ali očigledno je da onda postoji rupa na tržištu koju oni dobro popunjavaju. Kada već plaćamo članarinu, mislim da je u redu da dobivamo prave novine', zaključuje Rašeta.

Hoće li HND ukinuti svoje novine, ili će pronaći način da prikupe 112.000 kuna godišnje za tisak i distribuciju, doznat ćemo uskoro.