istraživanje u tri jedinice

Novi HRejting: Restart dominira u Istri i Primorju gdje je Škoro ispod crte dok HDZ osvaja Dalmaciju. Prag prelazi Stipe Petrina

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 26.06.2020 21:25
  • Objavljeno 26.06.2020 u 19:48
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

HRT je u petak objavio treći nastavak HRejtinga - prve velike predizborne ankete po izbornim jedinicama koju je za tu televiziju provela agencija Promocija plus. Istraživanje je provedeno od 14. do 22. lipnja na uzorku od 6.000 ispitanika. Maksimalna pogreška je +/- 4% po izbornoj jedinici. Rezultati istraživanja danas se odnose na 8., 9. i 10. izbornu jedinicu.

Da su ovu nedjelju izbori u Istri i Primorju za Restart koaliciju glasala bi gotovo polovica birača 8. izborne jedinice. HDZ bi dobio malo manje od 20 posto. I to su jedine dvije liste koje prema HRejtingu prelaze izborni prag kojemu je najbliže koalicija oko Živog zida, objavio je HRT.

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Gotovo jednaku potporu ima i savez na platformi Možemo. Iz igre za mandat anketa potpuno ne isključuje ni koaliciju oko Miroslava Škore, ali isključuje riječkog vjeroučitelja Marina Miletića i Damira Kajina s kojima na čelu liste Mosta, odnosno Demokrata i Laburista ne dosežu ni tri posto.

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Neodlučnih birača u ovoj je izbornoj jedinici 8,5 posto, pa bi njihovo uključivanje u izbore moglo utjecati na konačni raspored mandata koje trenutačno osvajaju samo dvije najjače opcije - i to Restart koalicija 9, a HDZ 3.

Preostala dva mandata su takozvana rubna i na njih statistička pogreška od 4 posto može utjecati. Mogle bi ih dosegnuti sve prikazane liste s time da su im, prema d'Hondtovoj metodi preračunavanja, bliže Restart i HDZ.

Deveta izborna jedinica

Ova izborna jedinica obuhvaća cijelu Ličko-senjsku, Zadarsku, Šibensko-kninsku te sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije. HDZ-ova lista osvaja 37 posto glasova, a Restart koalicije 20 posto.

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Domovinski pokret Miroslava Škore osvaja 10 posto, a za Most Miro Bulj osvaja jedan mandat. Ne treba zanemariti još uvijek više od 10 posto neodlučnih birača.

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Kad se navedeni postoci pretoče u mandate, na 13 od 14 statistička pogreška nema utjecaja. HDZ osvaja 7 mandata, Restart koalicija 3, a po jedan koalicija oko Domovinskog pokreta, Most i četiri stranke okupljene oko Stipe Petrine. Za preostali rubni mandat bore se tri liste, ali mu je prema HRejtingu najbliži Restart.

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Deseta izborna jedinica

Ona obuhvaća južni dio Splitsko-dalmatinske i cijelu Dubrovačko-neretvansku županiju. Iako lista HDZ-a i HDS-a dobiva 10 posto manje nego 2016., i dalje je prvi izbor trećine birača. Gotovo 7 sedam manje ima Restart koalicija.

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Prag još prelaze Škorina koalicija i Most. Bit će to očito žestoka i neizvjesna borba za svakog od gotovo 10 posto neodlučnih birača.

Oni će teško moći pomoći Željku Kerumu ili Marijani Puljak čije su liste ispod 3 posto. Od 14 mandata 13 je fiksno ili sigurno. Od tih 13, HDZ-u bi pripalo 6, Restartu 5 i po jedan Škorinoj koaliciji i Mostu.

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Koji se s HDZ-om bore za onaj još jedan preostali takozvani rubni mandat. A prema anketi, bliže je HDZ sedmom zastupniku nego Škorina ili Mostova lista drugom.

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!