HR rejting

Veliko istraživanje po izbornim jedinicama: Evo tko vodi u drugoj, trećoj i četvrtoj

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 25.06.2020 11:59
  • Objavljeno 24.06.2020 u 19:48
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HRT

HRT je objavio istraživanje javnog mnijenja HR rejting. Riječ je o prvoj velikoj anketi po izbornim jedinicama koja je provedena od 14. do 22. lipnja. Uzorak je šest tisuća ispitanika. U nastavku donosimo rezultate za drugu, treću i četvrtu izbornu jedinicu

U 2. izbornoj jedinici u igri za mandate je pet političkih opcija: Prvi izbor birača je Restart koalicija koju u ovoj izbornoj jedinici predvodi Rajko Ostojić. Dobivaju 31 posto, javlja HRT. Lista HDZ-a i HSLS-a na čelu s Gordanom Jandrokovićem osvaja tri posto manje (28,0 posto).

Miroslav Škoro, koji u 2. izbornoj jedinici predvodi koaliciju svog Domovinskog pokreta, Suverenista, Bloka za Hrvatsku, HKS-a, Hrasta, Grujićeve Stranke umirovljenika i Zelene liste dobiva 11,3 posto.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HRT

U borbi za mandat još su Mostov predvodnik Nino Raspudić sa 4,6 posto ali zbog d'Hondtove metode predačunavanja glasova i Bandićeva stranka rada i solidarnosti iako u anketi dobiva samo 3,6 posto. U skladu s d'Hondtovom metodom preračunavanja protiv koje mnogi negoduju, ali bolju dosad nitko nije ponudio, mandati se moraju podijeliti na takozvane fiksne i rubne.

Na fiksne statistička pogreška od 4 posto nema utjecaja. Takvih je sigurnih mandata prema Hrejtinga u 2. izbornoj jedinici - 13. Šest ih pripada SDP-ovoj koaliciji, pet HDZ-ovoj i dva koaliciji Domovinskog pokreta.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HRT

Onaj preostali - 14. mandat je rubni, jer d'Hondtovom metodom preračunavanja glasova u mandate mogle bi ga osvojiti četiri liste (Restart, HDZ, Most, BM 365). Prema našoj anketi najviše šansi ima Most.

Situacija u trećoj izbornoj jedinici

U trećoj izbornoj jedinici, koja obuhvaća cijelu Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Međimursku županiju, izborni prag prelaze samo dvije političke opcije. Prva je Restart koalicija s 41,8 posto biračke potpore, a drugi s gotovo 20 posto manje - HDZ (22,4 posto).

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HRT

Šanse za ulazak u Sabor anketa još daje koaliciji predvođenoj Domovinskim pokretom (4,7posto) te izjednačenom HNS-u i koaliciji Čačićevih Reformista (3,9posto). 12 fiksnih ili sigurnih mandata dijele Restart i HDZ i to u omjeru 8 prema 4 u korist Restarta. Za preostala dva mandata bori se pet lista, ali su mu Restart i Domovinski pokret bliže nego HDZ, HNS i Reformisti.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HRT

Četvrta izborna jedinica

Da će u Hrvatskom saboru imati zastupnike iz 4. izborne jedinice, sigurne prema HRejtingu mogu biti samo tri liste i to ovim redoslijedom: Prvi HDZ s 32,4 posto, Druga, s deset posto manje - koalicija Miroslava Škore (22,2 posto) i treća Restart koalicija koja je blizu 19 posto (18,7 posto).

HR rejting

HR rejting

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HRT

Kad se ovi postoci preračunaju u mandate, od 13 fiksnih HDZ dobiva 6, koalicija predvođena Domovinskim pokretom 4, koalicija predvođena SDP-om 3. Ta se koalicija s HDZ-om bori za ono još jedno preostalo zastupničko mjesto u 4. izbornoj jedinici, s time da mu je - prema d'Hondtovoj metodi preračunavanja- bliže HDZ.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HRT

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!