pasivni mandati

Novaković: Totalno smo zameteni imovinskim karticama, a imamo još jedan problem

14.02.2022 u 12:28

Bionic
Reading

'To je oko 1.800 kartica, još ih moramo dobiti od pasivnih mandata oko 500-600 i još 1.500 novih. To je ogroman broj. Jako je puno novih obveznika koji imaju jako puno pitanja. Totalno smo zameteni imovinskim karticama, pitanjima, očitovanjima, stvarima koje jesu bitne, ali otežavaju bavljenje velikim predmetima', kaže Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa dodala je kako imaju još jedan problem. Dobili su dozvolu zaposliti tri osobe ove godine, ali im dvije odlaze.

'Realno za 4000 obveznika, za sve to napraviti, mislim da bi taj odjel trebalo činiti minimalno 10 osoba.', rekla je Novaković gostujući na N1 Televiziji.

U nastavku se osvrnula na Gordana Jandrokovića i navode da je pogodovao prijatelju, kazavši kako je Povjerenstvo još uvijek u fazi prikupljanja podataka kako bi se utvrdile činjenice, a nakon toga će vidjeti na radnom sastanku u kojem će smjeru dalje. 

'Ne mogu ići u konkretan predmet. Povjerenstvo istražuje ono što je činjenično najbliže onome čime se bavimo, nekakvim sukobom privatnog i javanog inetresa, ali zaista detalje ne mogu izlagati', rekla je.

Sljedeći na redu bio je guverner HNB-a, Boris Vujčić koji je dobio veliku novčanu međunarodnu nagradu:

'Što se toga tiče, činjenica je da prema našem zakonu svaki dužnosnik može primiti međunarodnu i državnu nagradu bez obzira na iznos. Nagrada nije ni na koji način ograničena, ne može se lokalno, ako je međunarodno može, može se i državno, ali pokušavamo još činjenično utvrditi o kakvoj se točno nagradi radi.', objasnila je Novaković. 

Što se, pak, tiče viceguvernera, koji je kupio vilu koja je bila u cesiji:

“Prema informacijama koje su sada u javnosti, to je odluka HNB-a da Zagrebačka banka pusti taj dug još 2017. kada on još nije bio niti dužnosnik, dakle nije potpadao pod naš zakon, a činjenica je da tu imate i HNB i Zagrebačku banku i Agenciju za potraživanje i Povjerenstvo nema tu što istraživati”, kaže.

U nastavku je govorila o ministru Mariju Banožiću, rekavši kako je taj predmet u završnoj fazi. 

'Ovo nije predmet jedini koji smo imali oko stanova, oni se doista dodjeljuju no dužnosnici imaju pravo na kvadraturu, ona se poveća s obzirom na broj članova obitelji, onda morate nadoplaćivati i razliku između kvadrature koja vam pripada i one koju doista imate, postoji niz elemenata koje moramo istraživati, recimo primaju li naknadu za odvojeni život, postoji niz pitanja koji je u svakom slučaju jednak', veli.

Je li u redu da netko ima stan i prima naknadu za odvojeni život:

'Ne mogu se sjetiti da smo imali samo takav predmet i onda je tu uvijek pitanje tko je o tome odlučivao, morate napraviti neku uzročno posljedičnu vezu privatnog i javnog interesa, ali vjerojatno bi takve predmete i Povjerenstvo moglo istraživati.

Teško mi je odvojiti sad moje mišljenje od mišljenja kolega. Opet je pitanje kako je do toga došlo i tko je dao da ima i jedno i drugo. Je li sam sebi ili mu je netko drugi? Svaki predmet je poseban'. 

Komentirala je i slučaj predstojnika premijerovog ureda Zvonimira Frke Petešića:

'Da, tu su već neki dopisi i otišli van, neki odgovor smo već dobili, sada čekamo još neku dokumentaciju pa ćemo vidjeti što je s time. Više nemamo postupak kao prije, nema više otvaranja predmeta. Mi imamo utvrđivanje činjenica, radni sastanak na kojem donosimo odluku i jedna jedina sjednica, ali u svakom tom predmetu koji je od Božića 2021. mi ćemo istražiti činjenice i obratiti se dužnosniku na kojeg se predmet odnosi.

Mi ne šaljemo dopise dužnosnicima. Ako smatramo da postoje neki elementi povrede zakona, onda ćemo ići prema dužnosniku. Ako samo istražujemo činjenice onda ne idemo prema dužnosniku nego prema institucijama', objasnila je.