nataša novaković

Šefica Povjerenstva za sukob interesa: Slučaj sa stanom ministra Banožića je u boljoj fazi od Frke-Petešića

08.02.2022 u 20:38

Bionic
Reading

'Podneseno je gotovo 90 posto, oko 1400 kartica smo dobili u zadnjih mjesec i pol. Ima stotinjak koje nisu došle i nisu obrađene. S obzirom da to rade četiri osobe u Povjerenstvu, to se mora administrativno provjeriti prije online objave, tako da to je neka razlika mala od potpunog broja. Čekamo nove kojima rok još nije istekao', otkrila je Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koliko je predano osvježenih imovinskih kartica dužnosnika

Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa kaže kako je to obična administrativna provjera koja ide prije objave na internet.

'Radi se na tome da se gleda je li sve popunjeno, mora biti potpisano, mora biti pečat, da li su ispunjene obvezne rubrike. Nakon toga to može ići u javnu objavu. Redovna provjera je nešto što Povjerenstvo s kapacitetima koje ima ne može raditi. Radimo po prijavi, po saznanju informacija a onda idemo u istraživanju imovine', objasnila je Nataša Novaković za RTL Danas.

Komentirala je i tko provjerava njen rad te kada je zadnji put podnijela izvješće u Saboru. Ističe kako se njihova rad provjerava kroz izvješća u Hrvatskom saboru. Dodala je kako su u petoj godini mandata.

'Podnosila sam izvješće za Povjerenstvo bivše predsjednice, međutim Povjerenstvo u ovom sazivu nije podnijelo u Saboru izvješće. Nismo pozvani, ne znam zašto', kazala je Novaković.

Kazala je i da nemaju koga pitati zašto nisu nikada pozvani.

'U konačnici to bi bila obaveza da tijelo daje izvješće. Četiri godine su prošle, mi čekamo, ali uzalud čekamo. Ne znamo koji je razlog. Četiri godine radimo, četiri godine pišemo izvješće, a sada će peta godina', kazala je.

Osvrnula se i na slučaj sa stanom predstojnika Ureda premijera Zvonimira Frke-Petešića. Istaknula je da je taj slučaj u fazi u kojoj su dopisi otišli iz Povjerenstva te mogu čekati tjedan, dva da dođe dokumentacija koju su tražili te će vidjeti jesu li utvrđene činjenice koje su relevantne.

'Ukoliko će biti potrebe ići ćemo prema obvezniku da se očituje', kazala je.

Novakoviće je kazala da je slučaj sa stanom ministra obrane Marija Banožića u boljoj fazi.

'To je predmet iz 2021. i tu smo sakupili svu dokumentaciju. Još nedostaje jedan dokument koji čekamo i to bi trebalo za dva tjedna na sjednicu. Mislim da iz MUP-a čekamo taj dokument, nisam sigurna, ali sve ostalo smo dobili', kazala je Novaković.

Novaković je komentirala i što je sa slučajem Gordana Jandrokovića koji je, prema tvrdnjama zviždačice Đerek, urgirao za svog prijatelja. Rekla je da istražuju i utvrđuju činjenice i navode iz medija. Kad prikupe činjenice, dodala je, vidjet će hoće li ići prema dužnosniku i ima li za to potrebe.

'O detaljima ne bih mogla', kazala je.

S obzirom da joj istječe mandat i da je ranije kazala da nema ambicije za drugi mandat, Novaković je odgovorila bi li se ipak borila za to da ostane na čelu Povjerenstva.

'Najtočnije bi bilo reći da radim s emocijama što nije dobro. Nekad mi dođe da ostanem i borim se do kraja, nekad mi dođe da odustanem. Nije stvar mogućnosti nego mudrosti', zaključila je Novaković.