bolnica srebrnjak

Novaković: Povjerenstvo tek treba ispitati okolnosti spornih donacija u Tomaševićevom slučaju

13.07.2021 u 15:35

Bionic
Reading

Čelnica Povjerenstva za sukob interesa Nataša Novaković izjavila je u utorak da su dva predmeta protiv gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića otvorili temeljem medijskih članaka o spornim donacijama pa tek trebaju ispitati činjenice i odlučiti hoće li pokrenuti postupke

Novaković je u razgovoru za N1 rekla da se Povjerenstvo nije puno bavilo donacijama ali je u svim slučajevima u povodu prijave ili medijskih napisa vezano za donacije, imenovanja ili poslovne odnose otvaralo predmete i ispitivalo činjenice, pa će tako biti i Tomaševićevu slučaju.

Tomašević se jučer našao na radaru Povjerenstva zbog imenovanja u Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak Tomislava Lauca, koji mu je u kampanji donirao 10.000 kuna, dok se sredinom lipnja pred Povjerenstvom našao zbog navodnog imenovanja suprotno proceduri u Zagrebačkom holdingu.

"Dva donatora su imenovana u Upravno vijeće prema medijima, to je ono što moramo ispitati", rekla je Novaković, dodavši da se tu ne radi o političkoj povezanosti o kojoj nikad nisu raspravljali već o tome je li donacija povezana s kasnijim imenovanjima ili poslovnim odnosima.

Nije željela govoriti o tome temeljem kojih članaka bi predmeti eventualno bili pokrenuti, objasnivši da će to ovisiti o dokumentaciji koju će prikupiti.

Za Tomaševićevu izjavu da ne shvaća što bi bilo sporno u tim imenovanjima Novaković kaže da se u percepciji može postaviti pitanje je li si netko doniranjem poslije osigurava neku funkciju.

"Može se dogoditi da kao u dva ranija predmeta vezana za donacije (Duspara i Plenković/Tolušić) ne pokrenemo postupak", kazala je Novaković dodajući kako se imenovanje na neku funkciju ne mora nužno smatrati protuuslugom.

Osim toga, smatra da članstvo u upravnom vijeću nije interesantno zbog naknade od 750 kuna već zbog utjecaja koji ima član tog tijela.