bulava

Nova prijetnja: Rusija u pogon stavlja moćnu raketu, doseg joj je više od 8 tisuća kilometara

14.05.2024 u 16:20

Bionic
Reading

Rusija je stavila u pogon interkontinentalnu balističku raketu Bulava koja se lansira s podmornice, objavili su državni mediji u utorak, što je novi element modernizacije njezinog nuklearnog arsenala.

Novinska agencija TASS navela je glavnog dizajnera Bulave Jurija Solomonova koji je kazao da je odluka o tome najavljena dekretom od 7. svibnja, istog dana kada je predsjednik Vladimir Putin započeo novi šestogodišnji mandat u Kremlju.

Putin upozorava Zapad od početka rata u Ukrajini da bi izravna intervencija snaga NATO-a mogla izazvati nuklearni sukob.

U ožujku je kazao da ne vjeruje kako se Washington "žuri" prema tome, ali i naglasio da su ruske nuklearne snage tehnički spremne.

U studenom je ministarstvo obrane kazalo da je jedna od podmornica uspješno testirala Bulavu, ispalivši je s podvodnog položaja u Bijelom moru i pogodivši metu udaljenu tisućama kilometara na poluotoku Kamčatki na istoku.

  • +3
Bulava Izvor: Profimedia / Autor: east2west news / WillWest News / Profimedia

TASS je rekao da ruska Sjeverna i Pacifička flota sada uključuju sedam podmornica Borej i svaka nosi 16 Bulava.

Solomonov je glavni dizajner na moskovskom Institutu za toplinsko inženjerstvo, a razvio je i ruske interkontinentalne balističke rakete Topol-M i Jars.

Po washingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije, Bulava ima doseg od 8300 kilometara.