program za zaštitu klime

Njemačka vlada donijela klimatski paket mjera

09.10.2019 u 15:14

Bionic
Reading

Njemačka vlada u srijedu je, nakon duljeg spora unutar vladajuće koalicije, donijela paket zakonskih mjera koji bi trebao omogućiti da Njemačka do 2030. ostvari svoje ciljeve iz tzv. programa za zaštitu klime

„Po mom dubokom uvjerenju promjena klime je izazov za cjelokupno čovječanstvo. Mi moramo svoj životni stil učiniti održivijim. Vremena je sve manje ako mislimo na našu djecu i unučad“, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel u razgovoru za tjednik Bunte.

Puno toga može naučiti od mladih ljudi o tome kako se nositi s klimatskim promjenama, kazala je kancelarka komentirajući paket. "Mladi također imaju pravo na to da svoju životnu perspektivu postave kao mjerilo", dodala je Merkel.

Paket mjera koje je donijela njemačka vlada sadrži niz konkretnih mjera koje služe postizanju i dugoročnoj kontroli mehanizama za ostvarenje klimatskih ciljeva, između ostalog smanjenja stakleničkih plinova za 55 posto do 2030. u usporedbi s razinom iz 1990. Paket razmatra i odmjereni rast cijena fosilnih goriva za potrošača.

Savezni zakon za zaštitu klime regulira nadležnost pojedinih ministarstava i kontrolu ostvarivanja pojedinih klimatskih ciljeva i eventualnu naknadnu korekciju, čime se žele izbjeći greške iz prošlosti.

„Ubuduće ćemo jasno znati kada je pojedini sektor odstupio od klimatskih ciljeva i tako ćemo moći žurno reagirati“, rekla je savezna ministrica zaštite okoliša Svenja Schulze nakon sastanka kabineta.

Ona je dodala kako se gospodarstvo ne treba pribojavati povećanja cijena energije zbog postupnog odustajanja iz opskrbe energijom iz nuklearnih i elektrana na ugljen.

„Ovaj paket će koristiti i gospodarstvu. Cijene električne energije će u sljedećim godinama biti u padu“, rekla je Schulze ukazujući na plan povećanja opskrbe energijom iz obnovljivih izvora. Ovaj zakon još mora potvrditi i Bundestag, što je zasad, zbog većine stranaka vladajuće koalicije, izvjesno. Oporbene parlamentarne stranke su kritizirale klimatski paket kao nedovoljan i neefikasan.