skepsa u berlinu

Njemačka odbila sudjelovanje u misiji SAD-a u Hormuškom tjesnacu

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 31.07.2019 16:44
  • Objavljeno 31.07.2019 u 16:44
Iranski teretni brodovi i tankeri u Perzijskom zaljevu kod Hormuškog tjesnaca, kroz koji prolazi gotovo trećina  svjetskog izvoza nafte

Iranski teretni brodovi i tankeri u Perzijskom zaljevu kod Hormuškog tjesnaca, kroz koji prolazi gotovo trećina svjetskog izvoza nafte

Izvor: DPA / Autor: Farshid-M. Bina

Njemačka odbija sudjelovanje u vojnoj misiji u Perzijskom zaljevu pod vodstvom SAD-a, ali istodobno najavljuje podršku eventualnoj misiji Europske unije u Hormuškom tjesnacu u tijesnoj suradnji s Francuskom i Velikom Britanijom, priopćila je njemačka vlada u srijedu

„Njemačka vlada je skeptična glede konkretnog prijedloga SAD-a i zato nije ni ponudila konkretno sudjelovanje u misiji“, rekla je u srijedu na redovitoj konferenciji za tisak zamjenica glavnog glasnogovornika njemačke vlade Ulrike Demmer. Kao razlog Demmer je navela „razlike u ukupnoj politici Njemačke prema Irana u usporedbi s politikom SAD-a prema Iranu“.

Demmer je objasnila da je njemačkoj vladi važno „i dalje slijediti put diplomacije“ kojoj je cilj deeskalacija i očuvanje nuklearnog ugovora s Iranom.

„Sudjelovanje u misiji pod vodstvom SAD-a bi moglo otežati postizanje ovog cilja“, rekla je Demmer i naglasila kako Njemačka i dalje podržava konkretni cilj omogućavanja slobodne pomorske plovidbe u Hormuškom tjesnacu.

SAD su posljednjih dana europskim partnerima predstavile svoj koncept osiguranja slobodne plovidbe u Perzijskom zaljevu i od partnera zatražili izjašnjavanje o eventualnom doprinosu ovoj akciji.  Njemačka vlada, kako je istaknula Demmer, istodobno se nalazi u „stalnoj razmjeni“ s ostalim europskim partnerima te posebice Francuskom i Velikom Britanijom oko eventualne europske misije s ciljem osiguranja neometane plovidbe kroz Hormuški tjesnac. 

„Njemačka vlada podržava prijedlog o pokretanju pomorske zaštitne misije europskih zemalja“, rekla je Demmer.  Prije toga je u razgovoru za javni servis ZDF i potpredsjednik vlade Olaf Scholz izrazio svoju skepsu glede eventualnog sudjelovanja Njemačke u vojnoj misiji pod vodstvom SAD-a. 

„Ideja o vojnoj misiji zaštite prometa u Hormuškom tjesnacu je preuranjena“, rekao je Scholz.  Od dolaska Donalda Trumpa na vlast, odnosi između SAD-a i Njemačke su se pogoršali a jedan od najvećih kamena spoticanja je i predbacivanje Washingtona Berlinu da premalo uplaćuje u zajednički fond NATO-a. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!