diplomatski odnosi

Njemačka ministrica na Tajvanu, prva u 26 godina

21.03.2023 u 12:05

Bionic
Reading

Njemačka ministrica obrazovanja u utorak je potpisala sporazum o tehnološkoj suradnji s Tajvanom na početku prvog posjeta nekog njemačkog ministra toj otočnoj državi u 26 godina

Bettina Stark-Watzinger potpisala je sporazum o znanosti i tehnologiji s Tajvanom tijekom prvog dana posjeta koji je naišao na oštre kritike Kine.

Peking Tajvan smatra svoji teritorijem te se protivi diplomatskim odnosima drugih država s Taipeijem.

Kina je pojačala vojni, diplomatski i ekonomski pritisak na otočnu zemlju nakon niza posjeta dužnosnika iz SAD-a, Europe i drugih dijelova svijeta.

Na ceremoniji potpisivanja u Taipeiju Stark-Watzinger je rekla da je „veliko zadovoljstvo i čast“ biti prva njemačka ministrica koja je posjetila Tajvan u više od dva desetljeća.

„Ovaj sporazum će jačati suradnju na temelju demokratskih vrijednosti, transparentnosti, otvorenosti, reciprociteta i znanstvene slobode“, kazala je.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da se „snažno protivi“ tom „zlonamjernom“ posjetu.

Glasnogovornik ministarstva Wang Wenbin rekao je da Kina poziva Njemačku da „odmah“ prekine „interakciju sa separatističkim snagama u Tajvanu, da im smjesta prestane slati pogrešan signal i da odmah prestane koristiti tajvansko pitanje za miješanje u unutarnje poslove Kine".

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova prošlog je tjedna ponovno potvrdilo svoju predanost politici "jedne Kine", pod kojim ima formalne bilateralne veze s Pekingom, ali također održava "bliske i dobre veze s Tajvanom".