Red Flag

SAD, Britanija i Australija simuliraju borbene akcije iznad Nevade: Kina je sve veći izazov

09.02.2023 u 09:30

Bionic
Reading

SAD, Velika Britanija i Australija izveli su u srijedu zračnu vojnu vježbu iznad pustinje u Nevadi kako bi simulirali borbene operacije protiv kineskih ratnih zrakoplova i protuzračne obrane

U srži je te vojne vježbe nazvane Red Flag, u trajanju od tri tjedna, pokrivanje golemih udaljenosti s kojima bi se SAD, Britanija i Australija suočili u operacijama iznad Pacifika.

Naglasak je također stavljen na poboljšanje interoperabilnosti zračnih snaga triju zemalja.

U srijedu je britanski zrakoplov, zračni tanker KC-2 Voyager, korišten u vježbi napajanja gorivom američkih i britanskih borbenih zrakoplova.

"Kina je sve veći izazov i stoga treniramo da bismo bili spremni (...) Mislim da smo spremni za Kinu, spremni smo za bilo koga", rekao je pukovnik američkog ratnog zrakoplovstva Jared J. Hutchinson, zapovjednik 414. eskadrile za borbenu obuku zadužen za vojne manevre Red Flag.

Pentagon posljednjih godina izražava sve veću zabrinutost zbog pritiska koji Peking vrši na Tajvan, otočnu državu koju Kina smatra svojom odbjeglom pokrajinom.

U vježbi je Britanija koristila borbene zrakoplove Eurofighter Typhoon, a Australija zrakoplov EA-18G Growler.

SAD navodi Kinu kao svoj najvažniji vojni prioritet, iako troši milijarde dolara pomažući Kijev u srazu s Rusijom.

Prema direktoru CIA-e Williamu Burnsu, kineski predsjednik Xi Jinping je naredio vojsci da bude vojno spremna na invaziju na Tajvan do 2027.