PROCEDURALNA GREŠKA

Ništa od izručenja kapetana Dragana Hrvatskoj?!

15.11.2013 u 10:09

Bionic
Reading

Nakon što je sutkinja ustvrdila da je Draganu Vasiljkoviću uskraćena proceduralna pravičnost u dugačkom procesu ekstradikcije, Austalija će se možda morati vratiti na sam početak u svom nastojanju da tog optuženog ratnog zločinca pošalje u Hrvatsku, javlja The Australian

Sutkinja Federalnog suda Jennifer Davies ustvrdila je da je Vasiljkoviću, bivšem zapovjedniku srpskih paravojnih snaga, trebao biti dopušten pristup korespodenciji između australskih i hrvatskih vlasti oko njegovog slučaja.

Sutkinja je ustvrdila da je Vasiljković trebao biti informiran o komunikaciji između Australije i Hrvatske oko mogućnosti podizanja novih optužbi protiv njega, unatoč uvjeravanjima da bi mu se sudilo samo za djela navedena u zahtjevu za izručenje, kao i oko Vasiljkovićevih tvrdnji da je njegovo izručenje politički motivirano i da u Hrvatskoj ne može imati pravično suđenje. 

Vasiljković se prošle godine žalio na odluku o izručenju, koju je donio tadašnji australski ministar unutarnjih poslova Jason Clare.

Vasiljković je optužen za mučenje i izdavanje zapovijedi za ubojstva ratnih zatočenika, te zapovjedništvo u napadu na Glinu koje je rezultiralo smrću i ranjavanjem civila.

Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo, odbacuje optužbe i tvrdi da je hrvatski nalog za izručenje politički motiviran i neutemeljen na dokazima. Tužio je dnevni list The Australian, koji je otkrio optužbe o njegovoj ulozi u konfliktu na Balkanu, ali je sud odbacio tužbu.

Vasiljković se nalazi u australskom zatvoru od 2006. godine, izuzev razdoblja provedenog na slobodi 2009. i početkom 2010. prije nego što je odlukom Visokog suda ponovno zatvoren. Do daljnjeg ostaje u zatvoru.

Vasiljkovićev odvjetnik Dan Mori izjavio je da s obzirom da je australska vlada njegovom klijentu uskratila proceduralnu pravičnost, on bi mogao zatražiti vraćanje procesa na početak.

Pogledajte poruku kojom se Nada Lukić, supruga 'kapetana Dragana', u srpnju obratila njegovim prijateljima.