OPET O HOLOKAUSTU

Nijemci bijesni zbog Berlusconijevog novog gafa

27.04.2014 u 19:11

Bionic
Reading

Njemački političari u nedjelju su osudili kao 'neprihvatljive' i 'apsurdne' riječi bivšeg talijanskoga premijera Silvija Berlusconija o tome da Nijemci niječu postojanje nacističkih koncentracijskih logora

Glavna tajnica socijaldemokrata Yasmin Fahimi opisala je njegove riječi kao 'odurne, šokantne i sasvim neprihvatljive'. 'One ne samo da štete slici Italije, nego ugrožavaju i političku kulturu i vrednote Europe', rekla je za Reuters.

Zahtijevala je da reagira i konzervativna kancelarka Angela Merkel čiji su kršćanski demokrati saveznici Berlusconijeve stranke Naprijed, Italijo u konzervativnoj grupaciji Europske pučke stranke u Europskome parlamentu.


Glavni tajnik demokršćana Peter Tauber rekao je da su te izjave 'toliko apsurdne da ne zaslužuju ni komentar'. Berlusconi je u subotu rekao da 'po Nijemcma, koncentracijski logori nisu ni postojali'.

Još 2003. kao talijanski premijer Berlusconi je izazvao buru kad je u šali ponudio njemačkome socijaldemokratu Martinu Schulzu da u filmu bude 'kapo', čuvar koncentracijskoga logora.

I Schulz je u nedjelju rekao za časopis Der Spiegel kako je šokantno da CDU-ova talijanska sestrinska stranka kampanju uoči svibanjskih europarlamentarnih izbora vodi pod geslom 'Više Italije, manje Njemačke'. 'Takav je slogan nepojmljiv', rekao je, a kritizirao ga je i njemački konzervativac Herbert Reul koji drži kako 'to nije u redu' i da on to ne razumije.

Zbog njemačkih zahtjeva za mjere gospodarske štednje, u Italiji, kao i u drugim prezaduženim zemljama eurozone sve je glasnija protunjemačka retorika.