ZDRAVKO MARIĆ:

'Ni profesionalno ni ljudski ovo nije ugodna situacija'

29.04.2017 u 13:28

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić, čija će se politička sudbina odrediti na glasanju o (ne)povjerenju u Hrvatskom saboru idućeg tjedna, poručio je da je u Agrokoru bio jedan 25 izvršnih direktora u sektoru Strategija i tržište kapitala, što je 'rang ispod uprave'. 'Moj je posao bio izrada i prezentacija makroekonomskih analiza i projekcija za Hrvatsku i regiju te analiza političkih okolnosti. To je ono što sam prezentirao i ulagačima, dok izrada financijskih izvještaja nije bila moj posao ni odgovornost', rekao je Marić za Večernji list

Iako se do sada izuzimao iz odluka o Agrokoru kako ne bi doveo Vladu i sebe u problem, Marić to više ne namjerava činiti, piče Večernji list.

'Ja sam polazio od kulture samoizuzimanja i primjenjivao sam je u konkretnim odlukama poput onih o kreditima. Ja sam ministar financija i radim na doprinosu ukupnoj gospodarskoj i financijskoj stabilnosti Hrvatske u interesu svih, a ne pojedinih skupina ili pojedinaca', kazao je Marić.

Konstatirao je da ovo nije ugodna situacija ni profesionalno ni ljudski. 'Izrečeno je puno neistina i manipulacija i želim dokazati da su neutemeljene. Žao mi je što od kolega iz Mosta nisam dobio priliku iznijeti svoje argumente', rekao je. 

Podsjetimo, u prijedlogu za opoziv ministra financija SDP podsjeća kako je Marić prije dolaska u Vladu u Agrokoru bio na funkciji izvršnog direktora za strategiju i tržište kapitala. Već zbog toga, u skladu sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa, trebao se izuzeti iz svih postupaka i odluka koje bi mogle utjecati na koncern Agrokor.

Uz nepotpuna financijska izvješća Agrokora koja je koristio Marić i kredit koji je dobio u HPB-u po povlaštenoj kamati, SDP podsjeća da je ministar financija u nekoliko izjava rekao da će se izuzeti o glasanju o Agrokoru, no unatoč tome prije glasao je za imenovanje izvanrednog povjerenika u tom koncernu.Time je Marić, smatraju u SDP-u, pokazao da ne poštuje pravni poredak RH te da ne vodi računa o vjerodostojnosti svoje dužnosti.

Na jučerašnju opasku Mostovog Nikole Grmoje da 10 godina nije bilo nadzora u Agrokoru, Marić je rekao da postoje instituti koji obvezuju na određene komentare i iznošenje komentara, a to je institut porezne tajne.

'Ne mogu komentirati, onaj tko je to iznio treba ga pitati odakle mu informacija. Ja se zalažem za napredak svih institucija, pogotovo onih u okviru mog ministarstva, pa i Porezne uprave, Ja i dalje stojim iza Porezne uprave i smatram da moji kolege tamo rade časno i dogovorno svoj posao', rekao je Marić.