ODGOVORIO GRMOJI

Marić se grčevito brani: Nadzor u Agrokoru je porezna tajna!

28.04.2017 u 12:18

Bionic
Reading

Poreznog nadzora u Agrokoru nije bilo od 2007. pa ni za vrijeme ministra financija Zdravka Marića, ustvrdio je jutros u Saboru Mostov Nikola Grmoja. Vrlo brzo stigao je odgovor od prozvanog ministra

'Porezna uprava je samostalna i jedinstvena u svom načinu rada i postupanja u okviru Ministarstva financija pa i kako se porezni obveznici nadziru. Što se tiče velikih poreznih obveznika, u koje spada i Agrokor, imamo jedan poseban odjel. On kao i ostale službe Porezne uprave, funkcionira po principu dostavljenih službenih podataka, odnosno poreznih prijava. U slučaju velikih poreznih obveznika, kontinuirano se provodi nadzor', rekao je Marić novinarima u Saboru.

Na optužbe da 10 godina nije bilo nadzora u Agrokoru, Marić kaže da to treba pitati onog koji je te optužbe i iznio. 'Ja ne želim to komentirati. Nekoliko sam puta rekao kao ministar financija i državni dužnosnik, postoje instituti koji nas obvezuju  na određene komentare i iznošenje komentara, a to je institut porezne tajne. Ne mogu komentirati, onaj tko je to iznio treba ga pitati odakle mu informacija. Ja se zalažem za napredak svih institucija, pogotovo onih u okviru mog ministarstva, pa i Porezne uprave, Ja i dalje stojim iza Porezne uprave i smatram da moji kolege tamo rade časno i dogovorno svoj posao', rekao je Marić.

Podsjetio je da se već spominjao 'veliki Agrokorov porezni dug' i da ga se tada optužilo da nešto skriva. 'Ponovit ću, Porezna uprava u okviru svojih nadležnosti provodi sve zakonom propisane mjere za naplatu svih poreznih dugova svih poreznih obveznika,velikih poreznih obveznika pa tako i Agrokora i svih sastavnica tog koncerna. Nijedan porezni obveznik nema nikakav preferencijalni status, procedure su jednake za sve. Ja podatke koje je iznio Grmoja niti ne znam. Nije moje da ja dajem naputak Poreznoj upravi da nešto čini ili, ne daj Bože, ne čini. Uvjeren sam da su tako psotupali i moji prethodnici. Ono što me zabrinjava u Grmojinoj izjavi je to da očito neki drugi misle da taj način postupanja nije adekvatan, nego da bi se trebalo funkcionirati na način da ministar Poreznoj upravi govori što treba raditi', rekao je Marić.

Upitan da li je trebao sam odstupiti s mjesta ministra financija, Marić je kazao: 'Ja mislim da sam nebrojeno puta rekao, ponavljam i istaknut ću, izrečene su dosta teške optužbe, a ja ću i ovaj puta reći - izrazito neutemeljene, i sigurno da ću ih argumentirano odbaciti. Išlo se i na one najniže strasti i na ugrožavanje mog ljudskog integriteta i dostojanstva. U Saboru će se to u srijedu, vjerujem, nastaviti, ali barem ću imati priliku da odgovorim i argumentirano pobijem neutemeljene optužbe i prezentiram da sam od prvog dana radio u javnom interesu i da o mom radu najbolje govore rezultati', kazao je Marić.

Na pitanje misli li da će i nakon saborske rasprave ostati ministar financija, Marić je kazao: 'To ćemo sve vidjeti. Ta rasprava će biti prilika da isključivo snagom argumenata odbacim optužbe i zaštitim svoj integritet. Sve što mi se stavlja na teret su manipulacije i insinuacije. Prema kolegama iz Mosta, od prvoga dana, oni to dobro znaju, bio sam izuzetno otvoren. Na svaki njihov poziv bio sam izuzetno otvoren. Nisam dobio niti priliku da nešto kažem na tu temu, nije me nitko ništa pitao, nego su oni sami došli do nekakvog zaključka i odlučili postupati po njemu.'