lokalni izbori

Utrka za Rijeku; Filipović u vodstvu, za drugi krug tijesna bitka između Miletića, Štimca i Oštrogovića

16.03.2021 u 16:29

Bionic
Reading

Na lokalnim izborima Rijeka bira novu viziju razvoja grada - ukazuje istraživanje N1 i MASMI Adriatice na reprezentativnom uzorku 600 glasača grada Rijeke koji će sigurno ili vjerojatno izaći na lokalne izbore

Prema istraživanju N1 i MASMI Adriatice, dva mjeseca prije izbora, kandidat SDP-a, dogradonačelnik Marko Filipović je u blagom vodstvu (20,6 posto). Prema istraživanju dokazao se u političkom djelovanju, glasači mu vjeruju, a mnogima kontinuitet vlasti pruža osjećaj sigurnosti (od dolaska desnih opcija). Uspjeh Marka Filipovića ovisi o izlaznosti SDP-ovih glasača – od kojih dobiva 85,6 posto podrške. Motivaciju mora stvoriti vizijom grada kojom se izdvaja od prethodnika i privlači neodlučne i zeleno-lijeve glasače.

Tri kandidata bore se za drugi krug

Utrka za drugo mjesto je neizvjesna. Čak tri kandidata snažno napadaju vodećeg i bore se za drugi krug: Marin Miletić (14,6 posto), Davor Štimac (14,5 posto) i Josip Ostrogović (13,3 posto).

Od svih svojih birača Marin Miletić ima podršku mladih od 18 – 29 godina koje privlači popularnošću i nekonvencionalnom osobnošću. Većina njegovih glasača simpatizira MOST i glasa za njega zbog sličnog svjetonazora (vjernik, vjeroučitelj).

Nezavisnog kandidata Davora Štimca biraju glasači i s lijeva i s desna; trećina njegovih glasača na proteklim parlamentarnim izborima glasala je za HDZ, trećina za SDP. Glasači ga opisuju kao vjerodostojnog lidera, sposobnog uvesti nužne promjene u model rukovođenja gradskom upravom.

Dodatni potencijal obojici osigurava vodstvo među neodlučnim glasačima (6 posto).

Josipu Ostrogoviću u korist ide izrazito nezadovoljstvo HDZ-ovih glasača lijevim politikama. Dodatna podrška je disciplinirano stranačko tijelo. Za bolji rezultat mora ukazati Riječanima koje politike desnog centra mogu poboljšati život u gradu, jer osim glasača HDZ-a privlači vrlo malo drugih opcija.

Kako će izgledati sastav Gradskog vijeća?

U utrci za Gradsko vijeće SDP (20,9 posto) ima prednost nad HDZ-om (13,3 posto) i Nezavisnom listom Davora Štimca (12,1 posto). Slijede MOST (9,5 posto), Možemo (8,4 posto), a na rubu izbornog praga su PGS sa 5,8 posto, Akcija Mladih/Unija Kvarnera i Lista za Rijeku s 5,1 posto i Radnička fronta s 4,8 posto.

Glasači SDP-a najzadovoljniji su stanjem u gradu; četvrtina smatra da je u izuzetno dobrom stanju. Lokalni izbori potvrđuju da stranka gubi snagu u Rijeci i zbog jačanja zeleno-lijevih opcija. SDP jasnim projektima mora zadržati motivaciju simpatizera da izađu na izbore. Također, novom vizijom grada mora zainteresirati mlade glasače, a jasnim socijalnim politikama vratiti glasače Radničke fronte i Možemo koji još nisu sigurni u izbor.

HDZ-ovi glasači su nezadovoljni i željni promjene, samo ih 2 posto smatra da bivši gradonačelnik grad ostavlja u dobrom stanju. Bolji rezultat u Gradskom vijeću mogu osigurati novim pristupom, jer trenutnim politikama privlače gotovo isključivo vlastito biračko tijelo i ponešto glasača Domovinskog pokreta.

Davor Štimac listom najviše oduzima HDZ-u i SDP-u. 77,6 posto njihovih glasača je nezadovoljno ostavštinom Vojka Obersnela i očekuje znatan zaokret u viziji razvoja i načinu upravljanja gradom. Nezavisnost od dominantnih politika i vjerodostojnost Davora Štimca su prednosti liste u utrci za Gradsko vijeće.

Koalicija Možemo ulazi u Gradsko vijeće. Za dodatni iskorak moraju spriječiti rasipanje dijela glasova mladih na Marina Miletića i nešto starijih na Marka Filipovića. Raskid suradnje s Radničkom frontom umanjio je potencijal njihovog kandidata za gradonačelnika, jer znatan broj simpatizera Možemo podržati će Katarinu Peović.

MOST također može biti zadovoljan. Za bolji rezultat u Gradskom vijeću (trenutno 8,5 posto) moraju osvojiti dio konzervativnih glasača Marina Miletića koji su skloni HDZ-u.

Što birači misle o ostavštini Vojka Obersnela?

Nakon dvadeset godina vlasti Vojka Obersnela samo 6,9 posto glasača smatra da grad ostavlja u izrazito dobrom, 30,2 posto u dobrom, 33,7 posto u lošem, a 29,3 posto u izrazito lošem stanju. Ljevica je zadovoljnija, desnica izrazito nezadovoljna. Rezultati ukazuju na stabilnost grada i opoziciji ne omogućuje da strategiju gradi na protestu.

Izbori također sukobljavaju sve starije SDP i HDZ – najveći postotak glasača starijih od 60 godina, s mladim snagama: Možemo, Akcija mladih/Unija Kvarnera, Lista za Rijeku, Radnička fronta. Glasači MOST-a također su mladi i željni promjena.

Vizija, energija, sposobnost i vjerodostojnost su vrijednosti koje građani žele na ovim izborima. Sraz jakih osobnosti i opcija u Gradskom vijeću nužno će dovesti do promjene političkog modela vladanja. Zato je bez obzira na ishod Rijeka na dobitku.

Napomena:

Istraživanje je provela Agencija Masmi na reprezentativnom uzorku 600 punoljetnih građana grada Rijeke, koji će sigurno ili vjerojatno glasati na predstojećim lokalnim izborima za gradonačelnika i Gradsko vijeće. Anketiranje je provedeno od 11. -14. ožujka, a mogućnost pogreške je +/- 3,99 posto.