JOVANOVIĆ STAO U OBRANU KOLEGICE

'Ne znaju svi europarlamentarci engleski'

20.02.2013 u 16:21

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović potvrdio je premijerove riječi kako, unatoč problemima koje postoje s proračunom i potrebama dodatne štednje, 'učitelji i nastavnici neće biti oštećeni'. 'Uredbom koju pripremamo s drugačijim koeficijentima spriječit ćemo 'uravnilovku' kakva je bila i omogućiti vrednovanje rada. Mentori savjetnici imat će veće plaću od početnika, odnosno onih koji to nisu', najavio je ministar Jovanović

Odgovarajući na novinarska pitanja nakon predstavljanja rezultata istraživanja 'Škola i socijalna integracija mladih u Vukovaru' u Uredu predsjednika, ministar Željko Jovanović obećao je kako je 'za učitelje i nastavnike osigurano da ne osjete smanjenje plaća koje će se dogoditi'.

Osvrnuo se i na imenovanje zastupnika u Europski parlament, u svjetlu nespretnog izgovora engleskog jezika stranačke kolegice Ingrid Antičević Marinović rekavši kako se 'moraju zadovoljavati i kriteriji koji će omogućiti da zastupnici u EP-u ravnopravno s ostalim kolegama zastupaju interese Hrvatske'.

'Naravno da je bitno pitanje engleskog jezika, ali mogu reći na temelju svog iskustva u radu Vijeća ministara kako svi ministri, kao niti svi europarlamentarci, uopće ne znaju engleski jezik. U Europarlamentu će hrvatski biti službeni jezik i svaki će zastupnik predstavljati Hrvatsku na tečnom hrvatskom jeziku i na njemu se moći boriti za stavove Hrvatske', rekao je ministar Jovanović.

Priznao je, ipak, kako je vrlo bitno da hrvatski zastupnici u Europarlamentu poznaju i još jedan jezik kako bi mogli komunicirati s kolegama, jer će 'u budućnosti europskog društva poznavanje jednog, pa i dva jezika, biti preduvjet mobilnosti i funkcioniranja, ali i boljeg života u Europi'.

Novinare je zanimao i Jovanovićev stav o protivljenju uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru i činjenice da su na ulazima u grad u manjim skupinama okupili članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara kako bi mogli reagirati u slučaju postavljanja dvojezičnih ploča.


'Nije to pitanje zapravo nije najvažnije pitanje, jer ljudi koji se protive ćirilici, ne čitaju ni ćirilicu ni latinicu. Obrazovanje je ključno, jer ono znači bolje vještine koje znače bolje radno mjesto, a ono donosi bolji, kvalitetniji i dulji život. Upravo se stoga ni u Vukovaru škole ne bi smjele birati po tome je li u njima ćirilica ili latinica, nego je li škola kvalitetna, odnosno imaju li kvalitete i vještine koje omogućuju dobivanje kvalitetnih radna mjesta', zaključio je ministar Željko Jovanović.