stručnjaci o ukrajini, rusiji i kini

'Ne treba podcjenjivati očaj i ludilo političara kao što je Vladimir Putin'

16.09.2022 u 08:41

Bionic
Reading

Profesor Robert Barić s Fakulteta političkih znanosti i vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović gostovali su u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" i komentirali situaciju u Ukrajini.

Branimir Vidmarović je naglasio kako Šangajska organizacija za suradnju nije bila kreirana u startu kao nešto što bi bilo protiv Zapada i NATO-a.

'Postoji specifična politička kultura među zemljama bivšeg Sovjetskog saveza i centralne Azije te Kine i Rusije. Radi se o velikim zemljama gdje svaka od njih ima svoj specifični nacionalni interes koji se tek u nekim segmentima podudaraju. U smislu centralno azijske sigurnosti, borbe s terorizmom i ekstremizmom. Te zemlje neće formirati blok, nemaju kapaciteta da nađu taj zajednički svjetonazor koji bi ih formirao kao vojni blok', rekao je stručnjak za HRT.

Robert Barić se složio kako Šangajska organizacija neće prerasti u nikakav blok.

'Ovo je bio sastanak na marginama, da oba lidera vide kako dalje. S jedne strane, Kini treba pristup zapadnoj tehnologiji i tržištu. S druge strane, Kina sad vidi mogućnost da poveže Rusiju u svoj blok. U Rusiji nisu sretni zbog toga. Kina je jako puno ekonomski uložila u opstanak Putina, alii nije spremna dati vojno naoružanje, što su na Zapadu isticali kao mogućnost. Obje zemlje sanjaju o promjeni svjetskog poretka. U ovom trenutku ne vidi se da postižu neki uspjeh', rekao je Barić.

Vidmarović je mišljenja kako se Rusija pretvara u objekt koji je na infuziji, na ekonomskoj dohrani Kine.

'Kina to tolerira zato što je Kini važna stabilnost njenog zapadnog zaleđa jer je njen fokus na Tajvanu. Mora imati siguran Zapad gdje neće biti revolucije i terorizma kako bi mogla razvijati svoj obrambeni potencijal na Istoku', rekao je analitičar.

Na pitanje može li se reći da su Rusi u ovom trenutku na koljenima u Ukrajini ili je riječ o taktičkom pregrupiranju, Robert Barić je rekao kako se ne radi o nikakvom taktičkom pregrupiranju, već prekretnica u odnosu na dosadašnji tok rata.

'To nije prekretnica koja će dovesti do poraza Rusije. Rusi su u nezavidnoj situaciji jer je ovaj rat pokazao sve nedostatke ruske vojske. Rusija ima jednu vojnu doktrinu koja nije loša, ali ne drži se te doktrine. Dolazi i do miješanja politike u vojsku. Nitko nije očekivao ovakvu magnitudu problema. Sad se ponovno radi evaluacija vojnih reformi. Rusija je u problemima, ali to ne znači da je ruska vojska baš na koljenima'.

  • +11
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: SERGEY KOZLOV

Rusija još uvijek drži veliki dio okupiranog teritorija u Ukrajini. Možda nije više 20 posto, nego 15 posto. Ukrajinska vojska ima sljedeći problem - ova operacija je uspjela i iznad njihovih očekivanja. Ukrajinci imaju relativno male snage. Nove brigade tek formiraju, počeli su u drugoj polovici svibnja, za takvo nešto treba 6-9 mjeseci. Sad moraju srediti džepove ruskih vojnika koji su ostali i nisu se predali.

Barić kaže da se vidi da Liman, za razliku od Izjuma neće biti tek lako osvojiti.

'Tu idu više obuhvatno, ne žele ići izravno. Rusi u ovom trenutku moraju povući veće snage. Padom Limana, Rusi ove godine ne mogu osvojiti Doneck', rekao je Barić. Dodao je kako će Rusi morati stabilizirati linije obrane, za obnovu snaga bi trebali provesti masovnu mobilizaciju. 'Da to i urade, treba im barem godina dana da ih uvježbaju jer sustav obuke u vojsci doveden je u pitanje', rekao je Barić. Branimir Vidmarović je rekao da nikad ne treba podcjenjivati očaj i ludilo političara kao što je Vladimir Putin.