odgovor kijeva

Ukrajina u snažnoj protuofenzivi: U samo 24 sata ostvarili su dubok proboj ruskih linija kod Harkiva, napreduju i u Hersonu

08.09.2022 u 18:55

Bionic
Reading

Protuofenziva ukrajinske vojske u punom je zamahu. I dok se o protunapadu na jugu na području Hersona govori već mjesecima, Ukrajinci su pokrenuli i iznenadni udar na području Harkivske oblasti, a zabilježili su određene uspjehe i u Donbasu

Ukrajinska vojska napala je u utorak poslijepodne ruske formacije sjeveroistočno od okupiranog Izjuma, nedaleko od Harkiva, gdje su okružili grad Balakliju s oko 25 tisuća stanovnika te osvojili niz sela u okruženju. Ukrajinci su na prepad iskoristili slabost ruske obrane na tom području i napredovanje njihovih snaga je vrlo brzo.

Oružane snage Ukrajine probile su rusku obranu u nekoliko smjerova odjednom: s juga, sjevera i zapada Balaklije, djelomično okruživši grad i zauzevši rute bijega prema istoku pod vatrom.

Dosad je ukrajinska protuofenziva u Harkivskoj oblasti u samo 24 sata oslobodila čak 400 četvornih kilometara te su napredovali 20 kilometara na teritoriju pod kontrolom Rusa. Izazov za ukrajinske snage bit će zadržati tako brzo osvojeno veliko područje.

Sljedeći cilj napredovanja ukrajinske vojske je željeznički čvor Kupjansk, ključan za transport ruskih vojnika na front u Donbasu. Čak i ruski izvori priznaju da je Ukrajina tijekom neočekivano uspješnog protunapada oslobodila nekoliko sela, opkolila ruske trupe u gradu Balakliji i gađala ključno željezničko čvorište.

Koliko je situacija ozbiljna za Ruse na tom području, govore vijesti da evakuiraju žene i djecu iz Kupjanska. Iznenadna ukrajinska ofenziva vješto koristi preraspodjelu ruskih snaga kao odgovor na drugu, zvučno najavljivanu ofenzivu u Hersonskoj oblasti na jugu zemlje. Razina iznenađenja ruskih vojnih blogera svjedoči o razini uspjeha ukrajinskih snaga.

Ukrajinsko zapovjedništvo ipak je odlučilo ne jurišati na Balakliju. Većina ukrajinskih snaga prošla je dalje pored grada. Najveća opasnost za ruske jedinice još je jedan udar – sjeverno od Balaklije, na Volohiv Jar. Ovo je važno prometno čvorište. Kroz njega prolazi put do željezničke stanice u Kupjansku, koju kontroliraju ruske trupe. A od njega vodi autocesta prema jugu. Na tom području koncentrirana je velika grupacija ruskih trupa koja se oslanja na zalihe iz Kupjanska, a koje dolaze sa sjevera iz ruskog grada Belgoroda.

Dodatna prijetnja Rusima je mogućnost udara ukrajinskih snaga sa sjeverozapada u smjeru sela Ševčenkove i s jugozapada u smjeru sela Vesele. Ako uspiju, oba scenarija mogu ruske snage na tom području dovesti u velike probleme.

  • +9
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: SERGEY KOZLOV

Ukrajinske trupe također trenutno provode protuofenzivu u južnoj regiji Herson. S terena informacije slabo stižu jer je Ukrajina objavila informativno zamračenje kako se na taj način ne bi naštetilo snagama na terenu.

General Dominique Trinquand, bivši šef francuske vojne misije pri UN-u, kazao je za France24 da bi Ukrajinci mogli biti u poziciji zauzeti cijelu desnu obalu rijeke Dnjepar, uključujući grad Herson, do listopada.

Njihova protuofenziva u južnoj regiji Herson, koja je pokrenuta prošlog tjedna, najambicioznija je vojna ofenziva Kijeva otkako su ruske snage protjerane iz okolice glavnoga grada još početkom invazije.

Ukrajinsko južno vojno zapovjedništvo priopćilo je da je neodređeni broj gradova u tom području ponovno zauzet. Iako se tvrdnje ne mogu neovisno potvrditi, administracija koju je imenovala Moskva u okupiranoj regiji Herson rekla je da 'pauzira' planirani referendum o pridruživanju Rusiji zbog sigurnosne situacije, što ide u prilog ukrajinskim tvrdnjama da su zabilježili određene uspjehe i na jugu.

Ukrajinci su prije ofenzive dugo pripremali teren ometanjem ruske logistike koristeći dalekometno topništvo, gađajući skladišta oružja, komunikacijska čvorišta, zapovjedna mjesta i mostove preko rijeke Dnjepar. Cilje je odsjeći ruske snage koje se nalaze zapadno od rijeke Dnjepar od glavnine njihovih snaga.

Ako Ukrajina uspije u ovom cilju, to bi bio veliki udarac za Rusiju jer bi, prvi put od početka sukoba, ustuknula.

Protuofenziva u Harkivu pomoći će naporima ukrajinske vojske duž cijele fronte sukoba, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski u noćnom obraćanju u srijedu.

'Ovaj tjedan imamo dobre vijesti iz regije Harkiv. Vjerojatno ste svi već vidjeli izvještaje o aktivnostima ukrajinskih branitelja. Što okupatorima bude teže, što više gubitaka budu imali, to će položaji naših branitelja u Donbasu biti bolji, to će obrana Zaporižje, Mikolajeva i gradova Dnjepropetrovske oblasti biti pouzdanija, brže ćemo moći osloboditi Azovsku regiju i cijeli jug', poručio je ukrajinski predsjednik.