SUĐENJE ČAČIĆU

Nastavak suđenja doveo preživjelu vozačicu do suza

Katalin Liptak u društvu odvjetnika

Katalin Liptak u društvu odvjetnika

Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Većina danas ispitanih svjedoka na suđenju potpredsjedniku hrvatske Vlade Radimiru Čačiću, kojemu se u mađarskom Kapošvaru sudi za izazivanje prometne nesreće s dvoje poginulih, opovrgnulo je tvrdnje iz Čačićeve obrane da je kobnoga dana u siječnju 2010. cesta bila skliska te da su uvjeti vožnje bili ozbiljno otežani zbog magle. U nastavku suđenja sutkinja je nezadovoljna nepotpunom dokumentacijom koju su službene osobe sastavile prilikom uviđaja nesreće; jedan od policajaca se gotovo ničeg ne sjeća, a vozačica iz Škode sa stradalim putnicama je na rubu suza;

Među svjedocima na drugom ročištu suđenja zbog kojega Čačiću prijeti kazna i do pet godina zatvora ispitani su policajci i vatrogasci koji su intervenirali na mjestu nesreće te vozač koji je onuda slučajno prolazio.

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Policajac Gyuzu Sifter, koji je nakon nesreće sastavljao zapisnik i razgovarao s vozačicom Škoda Fabije u koju je udario Čačićev Chrysler, ustvrdio je da je vidljivost na mjestu nesreće bila dobra te da kolnik autoceste nije bio sklizak, iako je padala lagana kiša.

No, Čačićeva mu je obrana prigovorila da nijedno zapažanje o vremenu, kao i nekim drugim detaljima s mjesta nesreće, nije konstatirao u službenom zapisniku.
Magle u vrijeme nesreće nisu se sjetila ni dvojica vatrogasaca Viktor Noviczky i Peter Szapanos koji su na mjestu nesreće kliještama otvarali razbijenu Škodu kako bi iz nje mogli biti spašeni unesrećeni.

No, Szapanos se nije mogao sjetiti je li, nakon što je kliještama otvorio olupinu, s putnika skidao sigurnosne pojaseve, odnosno jesu li oni bili vezani. 'Detalja se ne sjećam', ustvrdio je vatrogasac nakon što mu je sutkinja pokazala fotografije automobila nakon nesreće na kojima se ne vidi da su pojasevi bili prerezani.

Na izravno pitanje, Szapanos je kazao da se ne sjeća da bi na istoj prometnici kobnoga dana bilo još nesreća, što je Čačić također naveo u svojoj obrani.
Vatrogasci su, također suprotno tvrdnjama obrane, kazali da su nakon nesreće ugasili svjetla na uništenoj Škodi.

U nastavku suđenja danas će svjedočiti i sudski vještak za promet čiji je nalaz zatražila obrana, nezadovoljna prvim vještačenjem u kojem stoji da je Čačić vozio prebrzo i neprimjereno uvjetima na cesti. Iz izvora bliskih procesu, tportal saznaje da je nalaz sudskog vještaka, koji će danas biti prezentiran na sudu, pozitivan za Čačića, odnosno da potvrđuje njegove navode.

Prije najavljenih vještaka iskaz treba dati još nekoliko svjedoka. Policajac Balint Nemes, koji je u bolnici ispitao Zoltánné Hitter, putnicu koja je ispala iz Škode i pritom je teže ozlijeđena, kazao je da se više ne sjeća više detalja razgovora. Podsjetio se da je žena bila u tešku stanju i da je s njom bilo vrlo teško komunicirati.

Na pitanje Čačićeva odvjetnika je li rekla da je bilo magle, rekao je da jest.

Ona je maglu na prošlom ročištu demantirala. S obzirom na to da je u bolnici bila u konfuznom stanju, svjedoku je bilo teško odgovoriti je li govorila istinu.

Pred sutkinju je izišao i policajac koji radi na autocesti, a koji je radio dopunsko izvješće s nesreće. U njemu je, među ostalim, naveo da je vidljivost bila ograničena, bilo je tmurno, kišovito i kolnik je bio mokar.

Večernji list javlja da je svjedočenje jako nerazumljivo i očito je dokumentacija šlampavo napravljena. Primjerice, sutkinji nije jasno zašto je rubrika zračni jastuci kod Chryslera ostala prazna.

'Zašto Chrysler nije zadržan u Mađarskoj na vještačenju?' upitala ga je sutkinja.

'Odveden je u Marcali i drugi dan je prevezen u Hrvatsku. Ne znam zašto', kazao je policajac.

Deveti današnji svjedok, Laszlo Kiss, policajac koji je bio na očevidu ne sjeća se zašto je bilo potrebno dopuniti izvješće nakon gotovo tri mjeseca. Ne sjeća se ni je li itko i tko je pregledavao Chrysler u Marcaliju. Priznao je da više ne radi u policiji.

Odvjetnik obitelji Liptak pita ga je li Čačić bio s nekim u automobilu.
'Ne sjećam se', ponovio je.

Vozačica Katalin Liptak primila se za glavu i u nevjerici sluša svjedočenje. Reporteri javljaju da je na rubu je suza.

Škoda Fabiju na koju je u siječnju 2010. na autocesti Nagykanisza – Budimpešta svojim Chryslerom 300C naletio Čačić vozila je Katalin Liptak, a od posljedica nesreće smrtno su stradali njezina 81-godišnja majka Imrene Antal i 60-godišnji suprug Gyorgy Liptak. Nesreću je u Škodi preživjela i Zoltanne Hitter.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi