DALEKO SMO OD CSI-A

Naši forenzičari koriste zastarjelu metodu parafinske rukavice

Bionic
Reading

U poplavi televizijskih serija forenzične tematike i površniji gledatelj može primijetiti kako se kao dokaz nikad ne pojavljuje silikonski odljevak, kolokvijalno poznat kao parafinska rukavica.

Potpunom izostanku navedene metode iz kriminalističkih serija ne treba se čuditi iz jednostavnog razloga što se, u usporedbi s današnjim dometima forenzike, radi o metodologiji iz doba dinosaura. S druge strane, našoj policiji i pravosuđu parafinska rukavica je jedan od temeljnih dokaza prilikom otkrivanja krivca i načina izvršenja kaznenog djela.

'Situacija u forenzici je teška, nastojao sam je promijeniti, ali nisam uspio te sam zato i otišao iz MUP-ova 'Centra za kriminalistička vještačenja'. Još sam kao mladi vještak bio informiran da se tzv. parafinska rukavica 1963. odbacila na Interpolovoj konferenciji i tada sam tražio od šefova da se promijeni metoda, da se više ne koristi. Nisam naišao na razumijevanje sve dok istraga ubojstva jednog političara nije otišla u krivom smjeru, upravo zbog nalaza parafinske rukavice. Radilo se o ubojstvu bivšeg pomoćnika ministra turizma u Poreču, kada se tjedan dana na temelju rezultata parafinske rukavice istraživalo potpuno krivi trag. Radi se o nespecifičnoj metodi koja daje lažne rezultate', kaže za Slobodnu Dalmaciju Vojin Maštruko, nezavisni stalni sudski vještak za balistiku i mehanoskopiju, kemijsko-fizikalna vještačenja i forenzične trodimenzionalne rekonstrukcije.


Temeljni problem sporne metode je što vještak na temelju subjektivne procjene daje odgovor potječe li obojenje od reagensa na nađenim česticama nitrata iz baruta ili iz neke druge tvari. Parafinska rukavica, naime, ne utvrđuje tragove baruta, već nitrata koji su prisutni u barutu, ali i u nizu drugih tvari, primjerice deterdžentu, konzervansu, urinu, određenim vrstama tla.

'Zbog takvih situacija nagovorio sam MUP da se kupi elektronički mikroskop koji je koštao 350.000 eura, te sam od 1998. do 2004. napravio novu metodu i pustio je u pogon. Radi se o standardnoj metodi u Europskoj uniji. Međutim, naknadno su se ponovno vratili na parafinsku rukavicu koja je, među ostalim, i destruktivna metoda. Odljevak koji se uzima nije više parafinski, napravila se modifikacija te se koristi silikonski odljevak, nakon kojeg nema više tragova i nema mogućnosti kontrole. Kod elektronskog mikroskopa rezultati se mogu beskonačno kontrolirati, što je još jedan razlog u prilog toj metodi', pojašnjava Maštruko.

Više pročitajte ovdje