ODLUKA OKO 18

Napolitano počeo konzultacije o novoj vladi

13.11.2011 u 10:06

Bionic
Reading

Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano počeo je u nedjelju s konzultacijama za sastav nove vlade, nakon sinoćnje ostavke dosadašnjeg premijera Silvija Berlusconija

Samo nekoliko sati nakon što je u Rimu završila ulična proslava Berlusconijeve ostavke, Napolitano se sastao s predsjednicima dvaju domova talijanskog parlamenta, a nakon njih će sazvati čelnike političkih stranaka. Očekuje se da će konzultacije trajati do otprilike 18 sati, a onda će po najavama Napolitano ponuditi mandat bivšem europskom povjereniku Mariju Montiju, koji bi trebao sastaviti tehnokratsku vladu i suočiti se s rješavanjem krize koja je treću najveću ekonomiju eurozone dovela do ruba financijske propasti.

Monti se u subotu već sastao s guverenerom talijanske središnje banke Mariom Draghijem i političarima iz različitih stranaka i počeo se pripremati za sastavljanje vlade i prije nego li je Berlusconi odstupio.

Iako još nije službeno imenovan, Monti je dobio potporu glavnih oporbenih skupina i uvjetni pristanak Berlusconijeve vladajuće koalicije, koja je rekla da će ga podržavati sve dok provodi mjere za izlazak iz krize dogovorene između vlade na odlasku i EU-a.

S obzirom na to da su redovni izbori na rasporedu za 18 mjeseci, tehnokratska vlada imat će vremena za provedbu bolnih ekonomskih reforma, pod uvjetom da osigura parlamentarnu većinu za njihovo usvajanje.

S javnim dugom koji iznosi više od 120 posto BDP-a i anemičnim ekonomskim rastom u zadnjoj dekadi, Italija je u srcu dužničke krize eurozone, a prevelika je da je taj blok sam spasi. Italija se približila financijskoj propasti nakon što kamate na njezine državne obveznice premašile 7,6 posto, razinu koja je prisilila Irsku, Portugal i Grčku da traže međunarodne planove spašavanja. No, financijska tržišta dobro su reagirala na najavu Montijeva preuzimanja premijerske dužnosti i kamate na obveznice pale su ispod razine od kritičnih sedam posto.