vruće ljeto

Nakon svih poplava i kiša možda ne biste rekli, ali globalno bio je to treći najtopliji srpanj otkako se bilježe temperature

06.08.2020 u 13:55

Bionic
Reading

Unatoč globalnim vrućinama, u Europi su temperature bile ispod prosjeka na sjeveru i iznad prosjeka na jugu, a temperature na jugozapadu dosezale su skoro rekordne temperature tijekom toplotnog vala krajem mjeseca

Gledajući površinske temperature zraka na cijelom planetu, ovogodišnji je srpanj bio treći najtopliji, odmah nakon onog iz 2016. i lanjskog. Tako nam govore podaci Službe za klimatske promjene Copernicus (C3S) Europskog centra za vremenske prognoze srednjeg dometa.

Ova Služba redovito objavljuje mjesečne biltene o klimatskim promjenama u kojima izvještava o promjenama uočenim u globalnoj površinskoj temperature zraka, morskom ledenom pokrivaču i hidrološkim varijablama. Svi podaci temelje se na računalno generiranim analizama koristeći milijarde mjerenja sa satelita, brodova, zrakoplova i meteoroloških stanica širom svijeta.

Iz prikupljenih podataka može se iščitati sljedeće: kao prvo, količina arktičkog morskog leda bila u srpnju ove godine jednaka prethodnom srpnju, dakle oko 27 posto ispod prosjeka za posljednja četiri desetljeća. Itovremeno, temperature na Arktiku bile su znatno iznad prosjeka duž Sjevernog morskog puta, odnosno uz sjevernu obalu Sibira, kao i nad Kanadskim arhipelagom.

Za to vrijeme, u Europi su temperature bile ispod prosjeka na sjeveru i iznad prosjeka na jugu, a temperature na jugozapadu dosezale su skoro rekordne temperature tijekom toplotnog vala krajem mjeseca.

Copernicus se sastoji od šest tematskih službi koje prate zbivanja u atmosferi, moru, kopnu, klimatske promjene, sigurnost i izvanredne situacije. Program koordinira i njime upravlja Europska komisija u partnerstvu s državama članicama i agencijama poput Europske svemirske agencije (ESA), Europske organizacije za eksploataciju meteoroloških satelita (EUMETSAT) ili Europskog centra za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF).

ECMWF je neovisna međuvladina organizacija koju podržavaju 34 države. Riječ je o istraživačkom institutu i operativnoj službi koja radi 24 sata dnevno te izrađuje i širi numeričke vremenske prognoze svojim državama članicama. Ti podaci u potpunosti su dostupni nacionalnim meteorološkim službama u državama članicama.

Super računarsko postrojenje i pridružena arhiva podataka na ECMWF jedno je od najvećih te vrste u Europi i države članice mogu iskoristiti četvrtinu njegovog kapaciteta za svoje potrebe.

Anomalija površinske temperature zraka za srpanj 2020. u usporedbi s prosjekom srpnja za razdoblje 1981-2010. Izvor: ERA5. Zasluga: Služba za klimatske promjene Copernicus/ECMWF

Anomalija površinske temperature zraka za srpanj 2020. na Arktiku u usporedbi s prosjekom srpnja u razdoblju 1981-2010. Izvor: ERA5. Zasluga: Služba za klimatske promjene Copernicus/ECMWF