VELIKI PROJEKTI

Nakon Macrona, eto i Putina u Kazahstanu: 'Najbliži smo saveznici'

09.11.2023 u 17:52

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin pohvalio je u četvrtak u Kazahstanu bilateralne odnose s tom zemljom koju je ocijenio "najbližim saveznikom", a za koju su sve više zainteresirane velike sile koje žele potkopati tradicionalni utjecaj Moskve u središnjoj Aziji

U susjednom Uzbekistanu, na gospodarskom samitu, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan uputio je zajedno s iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem nove kritike Zapadu zbog situacije u Gazi.

U Astani, glavnom gradu Kazahstana, Vladimir Putin izrazio je s kolegom Kasimom Žomartom Tokajevom zadovoljstvo odnosima dviju zemalja u svim područjima, premda kazahstanski predsjednik njeguje odnose sa Zapadom, Kinom i Turskom.

"Nismo samo saveznici, nego najbliži saveznici", rekao je Putin, koji je redovito prisutan u središnjoj Aziji od invazije na Ukrajnu, a Tokajev je pohvalio "nepokolebljivo prijateljstvo" između Rusije i Kazahstana.

Putinov posjet odvija se tjedan dana nakon posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Kazahstanu u sklopu kojeg su potpisani važni sporazumi na području energetike. Kazahstan će uranijem opskrbljivati i Kinu.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

U Taškentu, glavnom gradu Uzbekistana, čelnici devet zemalja okupili su se na samitu Organizacije za gospodarsku suradnju, na kojem je turski predsjednik Erdogan optužio Zapad za "licemjerje" u pogledu situacije u pojasu Gaze. "Zapadne zemlje, koje stalno govore o ljudskim pravima, slobodama i demokraciji, izdaleka promatraju sve pokolje koje čini Izrael", rekao je, uvjeravajući da je primijetio "mnogobrojne primjere licemjerja".

U sličnom tonu, iranski predsjednik Ebrahim Raisi optužio je Zapad da je odgovoran za situaciju u Gazi, nakon mjesec dana rata između Izraela i Hamasa. "Islamska Republika Iran smatra da je potpuna potpora Zapada, osobito američke vlade, cionističkoj invaziji na Gazu razlog što se taj zločin nastavlja", rekao je Raisi, koji je u srijedu razgovarao o tome u Tadžikistanu s kolegom Emomalijem Rahmonom.

Napad na bolnicu u Gazi Izvor: Profimedia / Autor: AA / AFP / Profimedia

Osim o Gazi, na samitu se razgovaralo o suradnji na području humanitarne pomoći i transporta jer te zemlje pokušavaju dobiti pristup moru, u prvom redu preko Pakistana, koji je na skupu predstavljao premijer.

"Svjetska politička arhitektura upravo se mijenja pred našim očima", rekao je uzbečki predsjednik Šavkat Mirzijojev, koji je pozvao i na jačanje trgovine između zemalja Organizacije za gospodarsku suradnju.

Premda poljuljana, Rusija je i dalje nezaobilazni partner središnje Azije i nastoji afirmirati svoje prisustvo, ponajprije na području energetike, nakon što je europsko tržište zatvoreno zbog zapadnih sankcija povezanih s invazijom na Ukrajinu.

Moskva je tako pokrenula velike energetske projekte, poput isporuke plina Uzbekistanu preko Kazahstana, i pozicionira se u projektima nuklearnih elektrana i hidroelektrana u nekoliko zemalja u regiji kako bi konkurirala Europi i Kini.