rastu napetosti

Rusija se formalno povukla iz ključnog sporazuma o ograničenju oružanih snaga

07.11.2023 u 08:40

Bionic
Reading

Rusija se u utorak službeno povukla iz ključnog sigurnosnog sporazuma koji je nakon Hladnog rata trebao smanjiti potencijalne sukoba između Istoka i Zapada, što je najnoviji znak rastućih napetosti između Rusije i NATO-a.

"U 00.00 sati 7. studenog 2023. završen je postupak povlačenja Rusije iz CFE-a (Sporazum o konvencionalnim oružanim snagama u Europi)", objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju na svojoj internetskoj stranici. Time je međunarodno-pravni dokument čiju je valjanost naša država suspendirala već 2007. godine za nas konačno postao povijest".

Sporazum iz 1990., koji je putem pregovora dogovoren i sklopljen na kraju hladnog rata i potpisan godinu dana nakon pada Berlinskog zida, postavio je ograničenja na raspoređivanje vojne opreme kako bi se održala vojna ravnoteža između NATO-a i zemalja tadašnjeg Varšavskog saveza.

Rusija je suspendirala svoje sudjelovanje u sporazumu 2007. i zaustavila aktivno sudjelovanje 2015. godine.

U svibnju 2023., kada je Rusija već duboko bila u ratu u Ukrajini koji je pokrenula u veljači 2022., predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim otkazuje sporazum, izazvavši osudu NATO-a za "podrivanje euroatlantske sigurnosti".

Rat u Ukrajini izazvao je najgoru krizu u odnosima Moskve sa Zapadom od hladnog rata, a glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je tijekom vikenda da su odnosi sa Sjedinjenim Državama ispod nule.

"Sporazum CFE-u sklopljen je na kraju hladnog rata, kada se činilo mogućim formiranje nove arhitekture globalne i europske sigurnosti utemeljene na suradnji, te su poduzeti odgovarajući pokušaji", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Akcije Sjedinjenih Država za proširenje NATO-a dovele su do toga da su zemlje saveza "otvoreno zaobišle" grupna ograničenja, dodalo je ministarstvo. "Tako je sporazum CFE u svom izvornom obliku izgubio dodir sa stvarnošću", navodi se. ​