između Mozambika i Madagaskara

Najveća zabilježena podmorska erupcija stvorila je ogromni vulkan visok 820 metara; sve je počelo serijom potresa

03.10.2021 u 22:30

Bionic
Reading

Veliki potresni događaji koji su započeli u svibnju 2018. i osjetili se diljem svijeta službeno su iznjedrili novi podmorski vulkan. Uz istočnu obalu otoka Mayotte, francuskog departmana između Mozambika i Madagaskara, uzdigao se ogroman vulkan, 820 metara od morskog dna

'Ovo je najveća aktivna podmorska erupcija ikada dokumentirana', napisali su znanstvenici u svom radu, javlja Morski.hr.

Nova geološka tvorba, za koju se smatra da je dio tektonske strukture između istočnoafričkih i madagaskarskih pukotina, pomaže znanstvenicima u razumijevanju dubokih procesa na Zemlji o kojima znamo relativno malo, prenosi Science Alert.

Seizmički događaji koji su još uvijek u tijeku, počeli su 10. svibnja 2018. Samo nekoliko dana kasnije, 15. svibnja, pogodio je potres magnitude 5,8, koji je potresao obližnji otok. U početku su znanstvenici bili zbunjeni, ali nije trebalo dugo da se shvati da se dogodio vulkanski događaj, kakav dosad nije viđen .

Između 25. veljače i 6. svibnja 2019. ova je mreža otkrila 17 000 seizmičkih događaja, s dubine od oko 20 do 50 kilometara ispod oceanskog dna – vrlo neobičan nalaz, budući da je većina potresa mnogo plića. Dodatna 84 događaja također su bila vrlo neobična, otkrivena na vrlo niskim frekvencijama.

Naoružani ovim podacima, znanstvenici su uspjeli rekonstruirati kako je moglo doći do stvaranja novog vulkana. Prema njihovim nalazima, sve je počelo s rezervoarom magme duboko u astenosferi, slojem rastaljenog plašta koji se nalazi neposredno ispod Zemljine litosfere.

Ispod novog vulkana, tektonski procesi možda su nanijeli štetu litosferi, rezultirajući serijom potresa. Na kraju je ovaj materijal dospio do morskog dna, gdje je izbio, proizveo 5 kubnih kilometara lave i izgradio novi vulkan.

Od svibnja 2019. volumen novog vulkanskog zdanja je između 30 i 1000 puta veći od procijenjenog za druge dubokomorske erupcije, što ga čini najznačajnijom podmorskom vulkanskom erupcijom ikad zabilježenom.

'Količine i protok emitirane lave tijekom magmatskog događaja u Mayotteu usporedivi su s onima uočenim tijekom erupcija na najvećim žarištima Zemlje', napisali su znanstvenici .

'Budući scenariji mogli bi uključivati ​​novi kolaps kaldere, erupcije pod morem, na gornjoj padini vulkana ili pak erupcije na kopnu. Veliki tokovi lave i čunjevi na gornjoj padini i kopnu Mayotte ukazuju na to da se to već i događalo u dalekoj prošlosti.

Od otkrića nove vulkanske tvorbe, uspostavljen je opservatorij za praćenje aktivnosti u stvarnom vremenu, a praćenje evolucije erupcije i vulkana se nastavljaju', spominju u znanstvenoj studiji.